El LAB 0_6, amplia l'oferta d'activitats per a escoles i famílies
L'espai de ciència per a infants d'UManresa, el LAB 0_6, amplia l'oferta d'activitats adreçades a centres educatius i famílies
L'espai de ciència per a infants d'UManresa, el LAB 0_6, ha ampliat des d'aquest mes de setembre l'oferta d'activitats adreçades a centres educatius i famílies.
En el cas de les escoles, s'oferirà la possibilitat de combinar la visita a l'espai de ciència amb l'activitat Ciència i Tècnica 3-6, adreçada a infants d'entre 3 i 6 anys, al Museu de la Tècnica de Manresa. Per a les famílies, el LAB 0_6 introduirà les anomenades Tardes de Ciència, una hora i mitja setmanal d'acostament a la ciència que es farà cada dimarts de 17.30 a 19.00 h i que s'adreça a infants de 4 a 7 anys. Les Tardes de Ciència volen promoure l'aprenentatge, la participació i l'experimentació i afavorir la iniciativa personal dels infants en el plantejament i la resolució de reptes de manera continuada al llarg del curs i en el marc d'un grup estable.
Més de 2.500 infants en el primer curs
El LAB 0_6 ha rebut la visita de 1.970 nens i nenes de 42 llars d'infants, escoles d'educació infantil i primària i centres d'educació especial des que es va posar en funcionament el passat mes de gener. En aquest mateix període, 708 persones més han passat per aquest espai en visites familiars. D'aquestes, 602 eren nens, i la resta, acompanyants.
El Lab 0_6, promogut pels estudis d'educació infantil de la Facultat de Ciències Socials del campus Manresa de la UVic-UCC, es va crear amb l'objectiu de dinamitzar l'ensenyament i l'aprenentatge de la ciència a les primeres edats. De cara al nou curs que ara comença, l'espai de ciència s'ha marcat com a objectius duplicar el nombre d'escoles que el visiten, augmentar l'horari de les estades en les visites familiars i continuar impulsant la formació adreçada a mestres interessats a potenciar l'ensenyament científic en l'etapa de 0 a 6 anys.
Durant els primers mesos d'activitat, 1.150 docents han participat a les activitats per treballar diferents aspectes relacionats amb la ciència adreçada als infants. Altres col·lectius que han passat pel Lab 0_6 han estat 130 estudiants del grau d'educació infantil d'altres universitats i 220 alumnes de batxillerat i de cicles formatius d'instituts del territori de la Catalunya Central. Al mateix temps, l'equip d'educació infantil d'UManresa ha impulsat projectes de recerca en l'àmbit de l'educació científica, com per exemple el liderat pel professor Gabriel Lemkow sobre estratègies cognitives en el procés d'experimentació dels infants, gràcies al qual s'han generat publicacions especialitzades i s'ha participat en congressos d'àmbit internacional.
En aquests primers mesos d'activitat i amb la finalitat de promoure i incentivar l'interès per l'educació científica a les primeres edats entre els mestres i les escoles, el Lab 0_6, juntament amb el Rotary Club de Manresa-Bages, han posat en marxa una prova pilot del premi La Ciència i els Infants, que es va desenvolupar en el marc de la Fira d'Experimentació per a infants de 0 a 6 anys i que tindrà continuïtat aquest nou curs que comença amb la primera edició.