Criatures 03/11/2012

Més relaxats. Compartir massatges infantils

Xavier Tedó
5 min
Més relaxats
 Compartir massatges infantils

Glòria Cantero fa onze anys que es dedica a fer tallers de massatges infantils. La maternitat la va empènyer a fer el pas: "Tenia ganes d'estar en contacte amb el meu nadó". Després de buscar informació per la xarxa, es va treure el títol a l'Associació Espanyola de Massatge Infantil (Aemi) per poder-ne fer de cara al públic. Des d'aleshores no para de fer tallers per a mares i pares o a mestres d'educació infantil. Cantero, que és infermera i també té la carrera de magisteri, remarca que és una activitat que ha agafat molta volada en els últims temps: "Quan vaig començar era de les poques que en feia i ara se'n parla més i és fàcil trobar llocs on fer-ne". L'experiència que va viure amb el seu fill va ser tan enriquidora que vol transmetre-la al major nombre de famílies: "El que jo podia sentir quan li feia el massatge i com s'expressava ell amb el seu cos són moments que no podré oblidar mai". De fet, el seu fill ja té onze anys i encara n'hi demana: "Ho fa per explicar-me alguna cosa que li ronda pel cap, amb el massatge puc entrar al seu món emocional, i en funció de la part del cos que em demana que li toqui puc saber quin és el seu estat d'ànim". Els beneficis emocionals que comporta aquesta pràctica són molt grans: "Fins als dotze anys la informació que reben amb més intensitat és a través de la pell. Fer-li un massatge a un infant fa que se senti acollit, estimat, i el seu estat emocional canvia perquè és feliç i té ganes de créixer i de viure". També ajuda en moments de debilitat: "Si està angoixat, amb un massatge deixa anar les seves preocupacions. Molts nadons ploren quan els toques perquè treuen el malestar de viure simplement en un entorn nou, és una via per desfogar-se". La millor prova de l'eficiència del massatge, a parer seu, és que "diferents estudis demostren que els nadons prematurs en incubadores que reben massatge infantil o fan el mètode cangur es recuperen més aviat i la família no està tan angoixada". La incorporació d'aquesta pràctica en alguns hospitals, que l'amplien també a nens més grans que han passat temps hospitalitzats, ho avala.

Complicitat

Els beneficis físics del massatge tampoc s'han de passar per alt: "Activa la circulació, facilita la digestió, afavoreix la relaxació i la respiració perquè descongestiona o millora el sistema immunitari". Si rebre un massatge als peus repercuteix en tot el cos, rebre'l a les cames millora la circulació i al pit o a l'esquena la respiració. "El sistema immunitari està íntimament relacionat amb l'estat emocional, tenir ganes de viure fa que el cos generi més defenses". Un altre aspecte que no s'acostuma a remarcar són els beneficis socials del massatge infantil: "Canalitzar les emocions facilita la comunicació social, perquè qui fa i qui rep el massatge tenen un estat emocional més sa", remarca Cantero, que no té cap dubte a l'hora d'afirmar que "el món seria diferent si tothom es donés afecte".

L'educadora explica que fins que el nadó no compleix un mes no pot gaudir dels massatges: "S'han de fer a partir del primer mes de vida, perquè l'estímul és massa intens i el seu sistema nerviós és immadur, i fora de la panxa ja rep massa estímuls". Potser per això les famílies no les tenen totes en les primeres sessions: "Al principi tenen por de fer-li mal, però després estan encantades pel vincle que es crea".

L'experta en massatge infantil també recomana que entre germans es facin massatges: "Es coneixen i creen vincles que ajuden a treballar la gelosia, troben un punt d'unió". No hi ha una hora que sigui millor que una altra per fer un massatge a un nadó: "Ha d'estar bé, que no tingui son ni gana, cada nadó té el seu moment. A mig matí potser és el millor moment perquè al vespre estan més neguitosos, però cal tenir present quin és el seu millor moment, i també el teu, perquè has d'estar bé amb tu mateixa". El lloc de la casa que es triï ha de reunir unes condicions: "Ha de ser un entorn on et puguis aïllar de la resta del món i que sigui càlid, on no faci fred, però sobretot on l'adult estigui a gust perquè així també ho estarà el nen". Cantero descarta l'ús de crema per fer els massatges perquè s'absorbeix massa ràpid i aposta pels olis perquè duren i llisquen més. Uns olis no perfumats que han de ser d'origen vegetal i no mineral.

Ell mana

Mares, Pirates i Princeses és un espai pensat per a les mares que volen gaudir d'una relació estreta amb els seus fills. Aquest és el motiu que ha dut Txell Santamaria, que va ser mare ara fa deu mesos, a anar-hi amb el seu nadó a fer ioga: "N'havia fet bastant temps i volia fer alguna activitat amb el meu nadó i l'Iu era massa petit per fer natació", diu.

També s'hi va apuntar per recuperar-se del part i perquè així també "pots pensar en tu". La Txell ho recomana: "És una experiència molt positiva, perquè, tot i que no pots fer tot el que feies abans tu sola, potencies els llaços amb el nadó per mitjà del joc o de les cançons". Ara ja s'ha incorporat a la feina, però té ganes de tornar-hi: "Vaig començar quan només tenia un mes i veus que de mica en mica va responent als estímuls i mou els braços o riu, a banda de relaxar-se, perquè gairebé sempre se m'adormia". Montse Ortega també feia molts anys que feia ioga i ho va deixar quan es va quedar embarassada. Després del naixement del Pol, ara fa deu mesos, va tornar a aquest espai lúdico-familiar de Barcelona, on havia fet les classes de prepart, per fer ioga amb ell. Admet que el ioga per a mares i nadons implica assumir alguns canvis. El més important és que "mana ell encara que ho fas per tu, t'adones que no pots ser tan estricta i voler que mengi o dormi quan tu vols, aprens a adaptar-te al nen, a fluir amb ell, i això et tranquil·litza perquè et deixes portar". Ara només espera que el Pol camini per poder anar a les sessions amb nens més grans. I és que les sessions de ioga es classifiquen en funció de l'edat de l'infant. Trinitat Carrillán, professora de ioga d'aquest espai multidisciplinari, explica que fa tallers per a embarassades, mares i nadons i infants d'1 a 3 anys amb característiques ben diferenciades. Les sessions amb mares i nadons les fa un cop per setmana.

Tot i que tant la Txell com la Montse ja havien fet ioga anteriorment, Carrillán, que fa tres anys i mig que imparteix classes pel seu desig de treballar amb el cos amb famílies i nens, deixa clar que no totes les mares tenen el mateix perfil: "N'hi ha que han fet ioga durant l'embaràs, però també d'altres que vénen per primer cop". Els infants tampoc presenten les mateixes semblances: "Treballem amb tot tipus de nens, també en tenim que necessiten més moviment, i amb la constància i la regularitat aconsegueixen integrar aquests canvis d'energia que suposa passar de l'activitat al descans".

Beneficis per als nadons

Més enllà de trobar un espai on reforçar el vincle entre mare i nadó, el principal benefici de fer ioga amb nadons és, segons Carrillán, "la creació d'una nova etapa en comú". I també "desenvolupar la capacitat d'escoltar les mateixes necessitats del nadó tot respectant-les", perquè no deixa de ser "una oportunitat per conèixer-lo mentre et coneixes a tu mateixa". La part lúdica també juga un paper rellevant, perquè es genera "un espai on gaudir plegats per aprendre a relaxar-se".

stats