CUINA
Criatures 09/07/2016

Ferran Adrià acosta la cuina catalana a la canalla

El cuiner, amb la col·laboració de la filial ibèrica de Disney, presenta la seva creació més pedagògica, el llibre T’ho explico a la cuina

T.g.
2 min
FERRAN Adrià ACOSTA LA CUINA A LA CANALLA

“El millor prescriptor per difondre l’alimentació saludable entre les criatures és Disney”, afirma, rotund, el xef Ferran Adrià. D’aquí que el cuiner de l’Hospitalet de Llobregat se senti emocionat amb el projecte de col·laboració que ha firmat amb la Walt Disney Company (a l’Estat i a Portugal), i que comença a tenir els seus primers fruits: el llibre T’ho explico a la cuina (Beascoa), i també un espai televisiu, en què apareix Ferran Adrià per divulgar els conceptes més atractius del llibre.

Adrià ha apostat sempre per la imaginació i la creativitat. “El llegat d’El Bulli és l’inconformisme amb les receptes; el fet de replantejar-s’ho tot”, ha explicat el xef en més d’una ocasió. I qui aposta clarament per la imaginació com a valor de treball és la Walt Disney Company. I d’aquí la unió entre l’un, el xef, i l’altre, la companyia d’animació nord-americana.

El llibre, que també té versió en castellà, anglès i portuguès, a més d’aplicació pròpia, conté receptes, sí, però també explicacions diverses i pedagògiques sobre la cuina, les seves tècniques i l’organització que requereix. El fil conductor són els personatges més coneguts de Disney, incloent-hi també Star Wars. La versió televisiva fa aparèixer el xef Ferran Adrià al programa de cuina de Disney Channel, el canal de televisió de la companyia d’animació.

Que entrin a la cuina

Tot plegat segueix el compromís del xef per difondre la cuina saludable. “Jo havia mirat moltes pel·lícules de Disney i també n’havia llegit còmics, i sempre els he recordat de gran”, explica Ferran Adrià, que va donar veu al famós ratolí cuiner Ratatouille (en versió en castellà), de la pel·lícula homònima de Pixar.

“Al llibre he escrit frases provocatives”, ressalta ara el xef. Per exemple: “He explicat a les criatures la diferència entre el que és natural i el que no”. I aquí hi ha un debat molt complex: “El millor tomàquet ecològic és un producte artificial, perquè el fa l’ésser humà; vull dir, que no és natural perquè no neix a la natura de manera espontània sinó que necessita la intervenció humana”. Per contra, el cuiner indica que les sardines sí que són naturals, perquè neixen al mar sense que la humanitat hi intervingui. “Aquest concepte m’interessa molt que a les criatures els quedi clar”, sosté Adrià.

Un altre cavall de batalla de T’ho explico a la cuina és aclarir que la cuina saludable no és res més que l’alimentació lògica, el consum amb mesura de tots els aliments. “També vol dir entendre que el guacamole, tot i ser un invent forà, com els canelons, ja s’ha convertit en part del nostre receptari”.

A l’hora de valorar el projecte, Ferran Adrià comenta que el seu somni és que el llibre arribi a les escoles de primària i de secundària, “que els professors coneguin el llibre i el treballin a l’aula”. També, esclar, que a les cases pares i fills juguin educant amb (i a) la cuina, i d’aquí l’estructura tan gràfica i clara que té el llibre, que es completa amb un extens apartat de receptes que lliguen els personatges de Disney. “Tenim l’oportunitat de difondre un model educatiu amb l’alimentació saludable com a estendard”.

stats