Criatures 04/10/2014

Art sobre rodes. Arriba a Catalunya el MuMo

Fa tres anys va néixer un museu ambulant que ja ha recorregut 38.000 quilòmetres per França, el Camerun, la Costa d’Ivori, Bèlgica i Suïssa, i que aquests dies s’atura a Catalunya

Trinitat Gilbert
2 min

Ingrid Brochard, la creadora del MuMo, un museu d’art contemporani rodant adreçat a criatures i adolescents (d’entre 6 i 12 anys), explica sense embuts per què va tirar endavant aquesta iniciativa: “Quan era petita no vaig tenir cap contacte amb l’art, i de gran, quan el vaig descobrir, sempre vaig sentir la necessitat de compartir-lo”.

Per idear el MuMo (Musée Mobile) es va inspirar en les biblioteques mòbils, els bibliobusos. En comptes de llibres, la canalla hi trobaria obres d’art inèdites de més de 15 artistes contemporanis de referència mundial. I en comptes de ser en un lloc fix apostava per un espai amb rodes per arribar a l’entorn dels infants per despertar-los la curiositat i deixar-los expressar les seves emocions. “L’objectiu que perseguim és que aprenguin a mirar amb la imaginació i entenguin l’art com una cosa pròxima”.

Sorpresa i imaginació

El cas és que quan el camió arriba a les poblacions del món per on viatja “tothom pensa que es tracta d’un circ”. L’Ingrid ho entén perquè el color vermell del camió, amb un conill monumental de Paul McCarthy situat a sobre, podria ser ben bé d’un circ. “I encara s’ho pensen més les criatures i els familiars quan el camió es desplega i es converteix en un museu de dues plantes”. La màgia, el fet extraordinari i l’estranyesa són els conceptes que lliguen el MuMo amb el circ. “Crec que la simplicitat i la puresa d’aquestes emocions són molt importants per a les criatures, perquè així els ajudem a desenvolupar els desitjos, la imaginació, els somnis”, continua Brochard, que va aconseguir tirar endavant la seva idea gràcies al mecenatge de la Fundació Daniel i Nina Carasso.

Què aconsegueix el MuMo per allà on passa? “Fa que l’art contemporani, que sovint es percep com a elitista i complex, sigui accessible”. L’art arriba als patis dels col·legis, a les places dels pobles i sorprèn amb les mateixes emocions les criatures de tot el món, ja siguin de França, Bèlgica, el Camerun, Mònaco, la Costa d’Ivori o Suïssa, que són els països per on ha viatjat el camió d’art des que va començar, fa tres anys.

En total ha recorregut 38.000 quilòmetres i l’han visitat 43.000 criatures. Des d’aquest mes de setembre el camió roda per diferents localitats catalanes, i després continuarà per Aragó, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Madrid i Galícia. “Farem 1.900 quilòmetres per Espanya”, diu Brochard.

Entre les obres inèdites que porta el MuMo hi ha el Cap de pit bull, una obra en ceràmica de l’artista mallorquí Miquel Barceló, i d’altres de Daniel Buren, James Turrell, Sébastien Cordoleani, John Baldessari i Roman Signer.

A Catalunya el MuMo té previst visitar diversos patis d’escoles, i té com a data clau avui, dissabte 4 d’octubre, quan fa un acte públic, obert a tothom, a l’Escola José Echegaray de Martorell.

stats