Criatures 30/12/2011

Sakazakii

3 min

. He dubtat molt de fer o no aquesta entrada però finalment crec que sí. Cal fer-la. .

Sabeu que aquest és un bloc en el que parlo de lactància materna i temes relacionats. Personalment no m'agrada entrar massa a parlar dels perjudicis i perills de la llet artificial perquè entenc que moltes dones es poden sentir atacades i culpables per no alletar.

La informació dels perjudicis de la llet artificial és a la xarxa i si es vol es pot trobar amb facilitat, per tant jo prenc l'opció de no entrar en aquests temes, com a mínim de moment.Però no puc deixar passar les notícies i em sembla que d'aquesta en concret cal parlar-ne.

Als Estats Units, concretament a Missouri, els supermercatsWal-Mart han retirar de la venda més de 3.000 llaunes de fórmula en pols per nadons de les seves botigues a tot el país després que un nounat de Missouri va emmalaltir de gravetat per una suposada infecció causada pel consum de llet i finalment va morir. Altres dos nadons també van emmalatir i els va caldre hospitalització.

AAveryl'havien alimentat amb llet artificial EnfamilNewborncomprada en una botigaWal-Mart.

Finalment sembla que la llauna de llet artificial no és la culpable de la contaminació i la posterior mort de la criatura, peròper desgràcia,la contaminació perSakazakii no és estranya i a causat la mort a una desena de nadons al nostre primer món en els última anys.

Aquesta bacteri és un patogen emergent implicat en casos esporàdics d'infeccions greus en nounats de fins a 4-6 setmanes d'edat. S'ha identificatCronobacterspp. en l'entorn de lesinstal·lacionsde producció de llet en pols i en altres plantes de producció d'aliments, així com a les llars. Les infeccions s'han associat sovint al consum de preparats infantils de llet en pols.El bacteri no sobreviu al procés de pasteurització de fabricació però pot produir-se una re-contaminació del producte en les fases d'envasament i manipulació.

Un dels principals grups d'alt risc de patir la contaminació són els nounats prematurs, els de baix pes en néixer i els que presenten deficiència immunitària que noera aparentment el cas del'Avery.

Per tant, tot i que aquest és un bloc de lactància materna i tot i que a la meva vida no he preparat ni un biberó em sembla que cal parlar de com reconstruir les formules làcties infantils perquè cap altre criatura del primer món, on podem garantir unes mesures higièniques, mori per causa de la contaminació de la llet.

Les primeres mesures, tot i que potser semblen molt evident, inclouen:

  • Rentar-se les mans amb aigua i sabó
  • Rentar a fons tots els equips d'alimentació amb aigua calenta i sabó
  • Preparar la quantitat necessari per una sola presa
  • Si la criatura no s'acaba la llet cal llençar-la

Però el més important és que la llet artificial no és estèril, la llet artificial s'ha demostrar que pot estar contaminada per diversos patògen i una de les úniques maneres d'evitar-ho és bullir l'aigua amb la que s'ha de reconstituir la llet.

En les llaunes de llet diu que cal reconstituir la fórmula amb aigua . La majoria diuen que cal escalfar aigua però no i donen més voltes. Per estar segurs que la llet és estèril i està lliure de patògens cal bullir l'aigua o aconseguir que arribi a una temperatura entre 90 i 70 graus, barrejar-la amb la llet en pols i refredar-la ràpidament fins a la temperatura adequada pel consum.

Aquest gest tan simple proporciona la major garantia de salubritat de la llet artificial reconstituïda i si això no s'explica de manera més clara a les llaunes de llet és per aquest gest té un perjudici no desitjat. Extermina els possibles bacteris patògens però també elimina els probiòtics que s'han afegit a la llet artificial per tall de millorar-la o fer-la semblant a la llet materna... Sigui com sigui crec que cal saber què comporta cada opció.

Ja us dic sense voler entrar en polèmica si heu de preparar unbibede llet artificial com a mínim que sigui amb garanties.

stats