Criatures 25/06/2010

Novetats del José (APLV)

3 min

Com vaig comentar en una entrada

Ser assessora de lactància demana una moderació especial, jo no pregunto mai a cap mare perquè dona llet artificial al seu fill. Mai. Si ella vol explicar-m’ho endavant, però jo no pregunto. Aquesta preguntaen boca mevaresulta una reprovacióa la decisió que s’ha pres. Així que quan vaig veure a la Norma amb el biberó no vaig dir res.

Fa una setmana que em va trucar per demanar-me que li fes una dieta. Mani??? Una dieta??? Jo? Us explico. Resulta que al hospital al José li van “diagnosticar” una intolerància a la proteïna lactobovína (IPLV o APLV) Per aquesta raó li van recomanar a la Norma que deixés de donar el pit al nen.Li van dir que tenia intolerància a la lactosa (IL).I li van donar llet hidrolitzada.

Si heu llegit el paràgraf anterior un parell de vegades i no enteneu res de res, ara us explico.

Hi ha una confusió absoluta sobre el que és APLV i el que és IL. I aquesta confusió la demostren molts professionals, cosa molt trista per cert.

La llet materna té 7g de lactosa per 100ml de llet. La lactosa és un carbohidratqueforma part de la llet materna de manera indissoluble i tot i la seva mala fama és un element indispensable per el desenvolupament de les criatures. El cos de la criatura produeix l'enzim lactasa a l'intestí prim per trencar la lactosa, de manera que pugui entrar en el torrent sanguini convertida en una font d'energia. Les persones amb intolerància a la lactosa no produeixen suficient lactasa per digerir totalment la lactosa de la llet. Hi ha tres possibilitats.

El dèficit congènit de lactasa i la intolerància congènita a la lactosa són malalties greus i molt rares,que es poden tractar en alguns casoscomplementat la llet materna amb lactasa. La IL de l'adult no és una malaltia, sinó l'estat normal de l'espècie humana i dels altres mamífers. Les criatures perden progressivament la capacitat de digerir la lactosa. Només una part de la població mundial, sobretot d'origen europeu, conserva durant tota la seva vida adulta la capacitat de digerir la lactosa.

També la IL és una situació lleu i transitòria que es dóna en alguns lactants després de patir una diarrea per exemple. La quantitat d'enzim lactasa disminueix pel dany de la mucosa intestinal, i la lactosa no digerida provoca més diarrea. En algunes criatures amb lactància artificial, cal substituir durant uns dies la llet normal per llet sense lactosa. Però la llet materna normalment és ben tolerada i no s'ha d'interrompre la lactància.

No s'ha de confondre la IL, lleu i auto-limitada, amb l'al·lèrgia a la llet de vaca, que pot ser greu. La lactosa de la llet materna es sintetitza en la glàndula mamària, i no depèn de que la mare mengi.

Per tant el José no té res de IL ja que durant una bona temporada va prendre llet materna sense problemes.

El que "sembla" que té és una APLV. Les proteïnes de la llet de vaca o de cabra arribena la llet materna i són les que poden causar molèsties a les criatures. El sistema immunitari de la criatura reacciona després de la ingesta de β-lactoproteïnes i manifesta una resposta anormal. Per ordre de freqüència, el més habitual són símptomes cutanis, seguits de digestius o associació d'ambdós i finalment respiratoris i anafilaxi. De vegades, els símptomes són lleus i poc valorats o no relacionats aparentment amb l'aliment.

A més de per ingestió, la llet pot produir símptomes per contacte cutani directe o indirecte (petons) i també símptomes respiratoris per inhalació.

En aquest cas el nostre José va començar a fer deposicions amb filets de sang. Per aquesta raó és vaaconsellar deixar la lactància materna. Sí, ja sé que no és la millor opció però no li van donar cap altre.

La proteïna β- lactobovina es pot eliminar de la llet materna. Només cal que la mare segueixi una dieta sense de qualsevol rastre de producte lacti. És complicat no us penseu hi ha molts aliments que porten llet. Segur que l'Ester en dona fe d'aquesta dificultat, però es pot fer. Cal llegir totes les etiquetes dels productes, per què, qui diria que el fuet o la salsa de tomàquet de pot porten llet?

Així que la Norma ha començat la dieta sense llet de vaca per poder donar-li la seva llet al Josécom abans millor i començar la relactació. Que la llet hidrolitzada es caríssima i té un gust pèssim!

Seguirem informant.

stats