Criatures 24/11/2010

Lactància en temps de Còlera

3 min

Mesos desprès l'actualitat ens porta de nou a Haití.

La trista realitat és que les cosesa Haití estan molt pitjor que fa onze mesos després de produir-se el devastador terratrèmol que va sumir el país en un caos humanitari.

Ara la terra no es mou per el còlera fatremolar la salut dels seus habitants.

L'aparició de la epidèmia és conseqüència directa de la situació que es viu a Haití; no hi ha aigua potable, la xarxa de clavegueram està destruïda per tant orina i defecacions s'acumulen a qualsevol lloc iinevitablement es filtren cap els rierols, la gent utilitza aigua d'aquests rierols per cuinar i veure ja que no té diners per comprar aigua i ni diners per potabilitzar-la.

El còlera és causat per un agent infecciós, un bacil anomenat Vibrio cholerae. El bacil sobreviu dies fora del organisme especialment en climes temperatsi ambients humits, a l'aigua sobreviu hores i sobreviu setmanes a la matèria orgànica.

Fins el moment han mort més de 1.200 persones i no hi ha a l'horitzó data per poder aturar l'epidèmia. El còlera no és una malaltia extremadament greu i es pot vèncer amb rehidratació adequada, però el còlera potmatar en qüestió d'hores per deshidratació si no es tracta. Els vòmits i les diarrees que causen porten al cos, en cas dels adults, a perdre més de 15 litres de líquid. I com sempre les criatures són un dels eslavons més dèbil de la cadena. El còlera pot ser molt perillós per als nadons i els nens petits. A Haití, el risc de mortalitat és molt alt per ells perquè molts pateixen malnutrició i tenen menys reserves per lluitar contra la deshidratació. El suport i la promoció de la lactància materna podrien ser part de les iniciatives per acaben amb l'epidèmia de còlera a Haití. Segons un estudi de l'Organització Panamericana de la Salut (OPS), les criatures de les mares pateixen del còlera, estarien 3 vegades menys exposats a la infecció si són alletats per la seva mare.

El mateix estudi indica que en la llet de les mares que pateixen còlera existeixen factors immunitaris contra la malaltia. Per tant una mare afectada protegeix al seu nadó.

La llet materna reforça el sistema immunitari del nadó i elimina la mateixa vegada els riscos de contaminació per aigua bruta, ja sigui per ingestió directa o per absorció de preparacions fetes amb l'aigua.

Les IgA de la llet materna presenta activitat contra les enterotoxines del V. Cholerae el que té una gran efecte en la prevenció de lade la diarrea infantil. Per tant les criatures que mamen poden agafar la malaltia però la llet els protegeix si finalment emmalalteixen i els ajuda a guarir-se més ràpidament.

A més de les IgA a la llet materna hi ha més de factors que protegeixen contra el còlera. I aquests factors estan presents en la llet de totes les mares encara que la mare no hagi emmalaltit mai per còlera.

Tenint en compte els problemes de sanejament i d'abastament d'aigua potable a Haití és molt important alletar durant l'actual epidèmia per salvar la vida dels nadons. Un argument addicional que s'afegeix a la llarga llista de les raons per les quals la lactància materna és la millor opció.

"La lactància materna ajuda a protegir la salut dels nadons a tot arreu",ha dit la directora de l'OPS, la Dra. Mirta Roses, "però és especialment important a Haití i, sobretot en aquest moment crític. Hem de promoure activament la lactància materna com una part integral dels nostres esforços per combatre el còlera . "

Si els nadons no són alletats, la fórmula llesta per utilitzar, ja reconstituïda,és laprimera opció. No obstant això, qualsevol distribució i ús de succedanis de llet materna ha de ser acuradament monitoritzat per garantir que només arribarà a les mares i les criatures que els cal rebre'ls. Les donacions de fórmula infantil, biberons i tetines, i llets en pols no són recomanables, ja que la distribució incontrolada d'aquests productes poden posar en perill la vida dels nadons.

No sabem quina sort tenim!

stats