Criatures 21/11/2012

Encara no hauria d’haver sortit del forn

3 min

-

Quan imagines el teu fill l’imagines ros o amb ulls negres, o rodonet com una poma, o amb el nas de l’avi, potser un nen o una nena.... Però qui s’imagina parir una criatureta tan petita que et cap a les mans? Que té la pell tan fina que sembla paper?.... Qui s’imagina tenir un fill prematur?

-

Dilluns la Marta ens va explicar com va viure el naixement i alletament del seu fill prematur. Com sabeu tot i parir a terme parim cries immadures que no estan preparades per viure per elles mateixes, que ens necessiten a cada moment, doncs néixer abans de temps, quan encara els teus òrgans són immadurs, quan els teus reflexos vitals per sobreviure no estan a punt....

Els sentiments d’uns pares que acaben de tenir una criatura prematura són molts i molt variats: por, decepció, tristesa, culpabilitat....

Encara són poques les UCIP (Unitat de Cures Intensives Pediàtriques) que permeten el contacte freqüent, sense horaris ni restriccions. Aquest fet complica molt l’alletament i les possibilitats de sentir-se útil, sovint els pares se senten un destorb, descol·locats i deixen en les mans dels metges la vida dels seus petits tresors, i ells només es poden limitar a visitar-los cada poques hores, a vegades no els poden ni tocar ni agafar.... Aconseguir alletar amb tots aquets sentiments i aquesta situació no és gens simple, però sovint és l’única cosa que les mares poden fer pel seu nadó.

Els nadons que neixen abans de la setmana 32 solen no tenir els reflexos, i la coordinació dels mateixos, que els permeten alimentar-se: cerca, succió i deglució madurs. Per tant normalment passen un període alimentant-se a traves de sonda fins que van madurant.

De la mateixa manera que cada nen aprèn a caminar a una edat determinada, els nadons prematurs estan madurs per mamar cada un al seu moment. Cal tenir paciència, fomentar la succió no nutritiva (es buida al màxim al pit abans d’oferir-lo), el pell amb pell (si pot ser irrestricte) i esperar el dia en que poden començar a mamar. Són tan petitons que s'acostumen a fatigar i cal controlar que aconsegueixen mamar de manera efectiva.

La llet materna és un aliment únic, per les criatures prematures és un tresor, un medicament que s’adapta a les seves necessitats i que els permet créixer i evitar certes malalties característiques dels infants prematurs. Per tant cal animar i ajudar a les mares de nadons prematurs a aconseguir una bona producció de llet que els permeti alimentar-los. I com tot en aquesta vida és qüestió de planificació.Què cal preparar:

-Sovint calen mugroneres per facilitar i millorar la transferència de llet (buscar la mida adequada per cada mare/mugró)

-Un bon tirallets doble elèctric

-Pots de congelació

-Bossa tèrmica de transport

-Plaques de fred per transportar la llet.

Quan començar? Doncs tan bon punt superat el xoc inicial les mares es poden començar treure llet per les seves criatures.És cert que la situació és extremadament dura i complicada que és esgotador però cal començar a estimular la producció de llet com abans millor. Així doncs al cap de dues o tres hores després de parir cal començar a estimular el pit per extreure el calostre.

La quantitat de calostre és petita per tant és mésútil treure la llet a mà i recollir-la amb una cullereta, una vegada acabada l’extracció es pot xuclar amb una xeringa i deixar-la a nevera (o al congelador) perquè quan el nadó estigui estable se li pugui administrar.

Les extraccions cal que imitin el que seria la succió d’una criatura per tant cada 2 hores de dia i cada tres de nit cal posar-se a la feina.

La llet pels nens prematurs cal emmagatzemar-la i congelar-la sota uns paràmetres diferents que la llet de nens a terme: 24 hores a la nevera, i no per res especial, simplement per garantir que la llet serà el màxim de fresca i que no hi haurà temps ni opció perquè es contamini.

No us negaré que les extraccions nocturnes són esgotadores i que molt sovint es recomana que la mare dormi tota la nit per poder descansar i que la producció no es vegi perjudicada per l’estrès. Però el que més perjudica la producció és la falta d’extraccions. En total cal fer-ne entre 8 i 12 vegades en vint-i-quatre hores.

-

Quan surten del forn abans d’hora res és fàcil però la llet materna és el toc màgic que sovint marca la diferència en la recuperació i creixement d’aquests petits aventurers.

stats