Criatures 14/03/2014

Cecily Williams

3 min

- Tot això que passa no és nou, fa anys que una dona es va atrevir a dir-ho clar i en veu alta. Avui recordo aquesta dona!

-

Ja al 1939la doctora Cecily Williams, va participar en una conferència, va relacionar la llet artificial amb la mort de nadons al Tercer Món i va denunciar les pràctiques gens ètiques de la indústria. I sicompteu des de la conferència de Williams encara faltaven42 anys per crear el Codi de Comercialització de Succedanis de Llet Materna!

El Codi va aturar, en part, algunes d’aquestes publicitats agressives i perilloses (que sí, que aquí no moren nens com al Tercer Món per consumir llet artificial, però se segueixen venent llet artificials amb mentides) com sabeu cada país adapta el codi i és més o menys permissiu en les seves lleis. La que tenim a Espanya permet unes coses i en prohibeix unes altres tot i que la llei no és compleix i les sancions són inexistents.

Un dels apartats de la llei deixa clar que només els professionals de la salut poden rebre informació específica de mans de la industria:

La publicidad de los preparados para lactantes se limitará a las publicaciones especializadas en la asistenciainfantil y a las publicaciones científicas.

A la web de l’ACIP hi ha un logo que resulta molt simple de reconeixer i no amaguen pas que la formació la financia la mateixa marca. He fet el xafarder i he trobat un bonic power point entre la documentació i és evident que el patrocinador es cobra els favors fent promoció indiscriminada del seu producte.

A més aquest power és ple de afirmacions incertes que poden fer pensar al qui l’escolta de manera innocent i sense coneixement que la llet que venen aquests senyors és pràcticament idèntica a la llet materna.Totes les diapos ho fan pensar: similar en proteïnes, contenen bifidus, prevenció d’al·lèrgies.... Per cert dins el ppt hi ha la diapo amb l’afirmació que els bebès nascuts per cesària els cal una protecció extra i és clar venen una de les seves llets, us recordo que per aquest anunci va saltar gran part de la junta de l’AEP en el seu moment, que van tenir el valor i l’ètica de negar-sea donar cabuda a que aquest tipus de publicitat .

I us torno a dir que el codi ho permet però remarca seguidament:

Tal información no deberá insinuar ni hacer creer que la alimentación con biberón es equivalente o superior a la lactancia materna

I aquest document de formació/presentació se’l salta de totes, totes!

I jo em pregunto. Si la seva formació de lactància és escassa (ho sé de primera mà perquè he pogut patir la formació que s’ha donat a la meva neboda a la carrera) i si els cursos els facilita algú que ven llet artificial… Ha de ser complicat tenir criteri per saber què és cert i què no ho és, no? Es pot ser imparcial? És ètic que la industria pagui, patrocini i informi?

Ens calen més denúncies, queixes, reclamacions... des de dins per part de metges, infermeres i llevadores que entenen com de vital és un suport honest a les mares lactants. Ens calen més Cecily Williams que puguin dir des de dintre el que pensen, perquè malauradament nosaltres seguim sent les talibanes de la teta!

*Al ppt citat i podeu accedir clicant l’ocellet de la web de l’ACIP.

stats