Criatures 13/12/2014

Entre neules i torrons, una sortideta

L’oferta de lleure creix durant les vacances de Nadal. Aprofiteu-ho!

Laura Pinyol
3 min

Els dies de festa de guardar que s’acosten són de litúrgies sabudes i conegudes. Que per Nadal o Sant Esteve cal fer cagar el tió, anar a jugar al quinto o a cantar nadales és tradició i ja està bé mantenir-ho. Després vénen la nit i el dia de Cap d’Any i, amb un a mica de sort, els plans per al comiat de l’any -quin any!- i la benvinguda del nou sempre porten a les famílies plans extraordinaris. Després de Reis, i múltiples empatxos, torna la normalitat. Amb una mica de sort potser hi haurà qui trobarà un dia d’aquests del llarg entremig per anar a donar la carta al patge reial -que a cada indret té un nom diferent: Xiu-xiu, Faruk, Kamalú, Xambelà-. Però si teniu dubtes sobre què es pot fer la resta de dies amb la canalla, us fem algunes propostes.

Pessebres vivents

Després de l’èxit de la primera experiència de l’any passat, aquest any la Mostra de Pessebres Vivents de Catalunya tornarà a fer representacions al Poble Espanyol aprofitant el patrimoni arquitectònic de l’espai de Montjuïc. Durant els dies 20, 21, 27 i 28 de desembre i 3 i 4 de gener, en dos torns (de 12 h a 14 h i de 16 h a 18 h), els grups escènics de cada un dels pobles que formen la mostra hi prendran part amb les seves escenificacions. Estem parlant dels grups de Martorelles (Vallès Oriental), Linyola (Urgell), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Breda (Selva), Sant Feliu del Racó (Vallès Occidental) i Jesús de Tortosa (Baix Ebre). L’entrada al Poble Espanyol durant aquests dies tindrà un preu de 5 € per persona, però -avís a pares i mares- si els vostres nens van vestits de pastoret o angelet hi podran entrar de franc.

Si el que us fa mandra és desplaçar-vos fins a Barcelona, heu de saber que de pessebres vivents n’hi ha a pràcticament arreu del país. A la pàgina web de l’associació coordinadora hi trobareu la informació dels emplaçaments i els horaris. El de Corbera de Llobregat o el de les Gunyoles, a Avinyonet del Penedès (Alt Penedès), són molt característics, però en podeu trobar molts d’altres sempre en indrets d’allò més pintorescos. Consulteu-los a www.pessebresvivents.cat.

Fer una nadala

La basílica de la Sagrada Família tornarà a oferir els tallers infantils per fer en família. Aquest any estaran dedicats a la nadala Santa Nit. El taller està pensat per fer en tres parts: visita al temple, tant a l’interior com a la façana; una acció simbòlica de preparació per al Nadal a la Façana del Naixement, i, per acabar, una activitat plàstica per elaborar un record. Els tallers van dirigits a nens i nenes d’entre 4 i 8 anys i per assistir-hi caldrà fer reserva. El preu per persona és de 3,5 €. Els tallers, que van començar a finals de novembre coincidint amb l’inici de l’Advent, es podran fer els dies 13, 14, 20, 21, 27, 28, 29 i 30 de desembre. Tots els detalls els trobareu a www.sagradafamilia.cat.

Un Nadal de Museus

Una altra de les maneres d’aprofitar els dies festius és visitar els museus de Catalunya que amb motiu de les festes programen activitats específiques. Per exemple, al Museu d’Història de Catalunya podreu anar-hi a qualsevol hora del matí, entre les 10.30 hi les 13.30 h i conèixer com es vivien les festes de l’hivern en altres temps i en cultures del nostre entorn. O podeu anar el Museu de la Xocolata, que proposa tallers de figuretes per decorar l’arbre o de bombons o galetes. Estan pensats per a totes les edats, per a la canalla sola o amb l’acompanyament dels pares. Això sí, cal reservar plaça!

A Girona podreu disfrutar del pack 6museusxNadal, amb una proposta diferent cada dia, com la prevista per al 3 de gener al Museu d’Història dels Jueus, on es podrà aprendre a fer servir les sevivon, les baldufes típiques de la festa de la Hanukkà.

I a la Fundació Miró, el 20 de desembre (18 h) podeu participar en el concert espectacle Tots a taula!, de Marc Parrot i Eva Armisén. Una proposta en què quan algú crida “Tots a taula!” comença tot un món ple de sensacions en què menjar és una gran aventura. Més informació a: www.fundaciomiro-bcn.org.

stats