13/10/2021

La vareta màgica

2 min

El funcionament del cervell sempre m’ha fascinat i sovint llegeixo llibres i escolto eminències que parlen sobre neurologia, psiquiatria i psicologia. I va ser gràcies a dos psicòlegs que vaig descobrir per què soc la pitjor mare del món! 

La primera va ser la meva psicòloga de capçalera, la Maribel Martínez. Amb ella vaig fer la teràpia per perdre la por a conduir i vaig poder viure en primera persona l’experiència de reescriure el cervell. Allà on hi havia connexions neuronals associades a la por hi vam escriure nous missatges: ho puc fer i no em peta el cap, em deixo anar i no em peta el cap, traspasso la por i no em peta el cap. O sigui, que mirar els marrons de cara i traspassar-los és important per desfer-los dins el cervell i, per tant, en la vida. I que haver fet el pas per proclamar que soc una progenitora imperfecta és una de les claus gràcies a les quals he passat de ser una pitjor mare acomplexada a una pitjor mare que viu la seva condició amb alegria. No només dir-ho, també experimentar-ho. Totes dues coses.

I l’altre psicòleg no el conec en persona, però des d’aquí vull donar-li les gràcies. És el doctor Martin E.P. Seligman, autor del llibre Aprenda optimismo. Seligman hi aboca la seva investigació per descobrir per què unes persones són optimistes i d'altres no, i com aprendre a ser-ho. La clau és saber que el nostre és un cervell agraït i obedient. Tot el que li demanem ens ho concedeix. A mi m’agrada explicar-ho dient que és la nostra vareta màgica. I que, per tant, quan em deia que era una progenitora nefasta abocada al fracàs... desig concedit. I que quan vaig començar a canviar el discurs per un altre de més realista que inclogués alguna cosa com “riu una vegada al dia, si pot ser de tu mateixa, i ja veuràs”, estava adobant el terreny per canviar la meva realitat. Per tant, des de llavors procuro parlar-me bé. De manera realista i alhora optimista. No cola dir-me que segur que els majors i el menor d’edat a càrrec (MEC) ho aprovaran tot i no hi tindré cap conflicte, etc. En lloc d'això em dic que el que passi ho podré driblar o entomar amb alegria. I també que quan hi hagi un horror el miraré de cara i m’hi endinsaré, perquè ara ja sé que en sortiré viva i sencera. I funciona. Gràcies, Maribel. Gràcies, Martin.

stats