06/08/2021

Anar a llocs o 'estar-hi'

2 min

És temps de vacances i moltes famílies fem estades o sortides a indrets diferents dels habituals. És probable que visitem algun lloc nou o que tornem novament a llocs de sempre. Sigui on sigui allà on anem, hi ha una cosa més important que anar-hi i és estar-hi, el que entenem per una presència plena en l’espai i el moment presents.

No sempre que anem a un lloc podem dir que hi hem estat. Pot ser que hi hàgim anat però que la nostra atenció o el nostre pensament estiguessin en un altre lloc, en algun fet o record passat, en alguna activitat o preocupació futura, en alguna conversa que té poc o res a veure amb l’espai on ens trobem. Moltes vegades, l’afany per fer-nos fotos i deixar constància que hi hem anat es converteix en l’objectiu prioritari de les nostres sortides i ens impedeix aturar-nos a contemplar, a descobrir, a admirar, a sentir i a respirar plenament els llocs on anem. Pengem les imatges a les xarxes per mostrar a la resta del món que hi hem anat, però ¿hi hem estat de debò? De fet, hi ha circuits o recorreguts turístics amb els quals vas a molts llocs diferents i no estàs ben bé en cap. 

¿Amb quines actituds anem als llocs? Hi ha persones que entren en els paisatges i persones que deixen que els paisatges entrin en elles. De les primeres n’hi ha a cabassos, de les segones no tant. Aquest segon grup el formen persones capaces d’aturar-se, d’obrir els sentits, d’impregnar-se de sensacions, de fer una estona de silenci i de quietud encara que vagin en companyia, de deixar-se traspassar i commoure per la bellesa, la placidesa, la fugacitat o l’excepcionalitat de cada indret i de cada moment. Són les que poden dir de veritat que han estat en un lloc. Són també les que poden infondre, encomanar i potenciar aquestes actituds tan necessàries, tan vitals i saludables en les criatures.

Aquest estiu, amb el simple fet d’anar a fer un bany amb fills i filles, podem aprofitar per experimentar i prendre consciència de totes dues coses. Entrar a la mar, al gorg, a l’estany, al riu o a la piscina, i deixar alhora que la mar, el gorg, l’estany, el riu o la piscina entrin en nosaltres, que vol dir aturar-nos una estona a copsar la seva essència, a amarar-nos de sensacions úniques i plaents, a connectar amb l’entorn i l’instant present, a gaudir-ne de ple i estar-hi de debò. 

stats