Els insuportables grups de Whatsapp
Amb el bon temps, i ja sense mascaretes, més relaxats, tornarem a veure grups de pares i mares conversant animadament en un parc mentre les criatures juguen. Així, amb una mica de sort, s'aniran diluint i tancant els grups de whatsapp que, durant la pandèmia, s'han anat escampant entre pares i mares d'alumnes com una segona plaga. Més d'un lector deu saber de què parlo. Amb tota la bona intenció, hi ha gent molt motivada que va demanant els telèfons de tothom i munta un grup que ben aviat es converteix en un malson.
El primer problema, i el més lleu, és que aquests grups de pares són una pèrdua de temps. Imaginem que a algú se li acut de preguntar, als 35 o 40 pares i mares d'un grup de criatures, què han de portar els nens per a la sortida de l'endemà. N'hi ha un que contesta que la professora ha enviat un correu on s'explica tot. Qui ha fet la pregunta aclareix que no s'ha pogut descarregar el document annex. Una mare explica com ho ha de fer. Una altra mare envia una llista, però un altre pare diu que és incompleta, que hi falta la llanterna. Tres o quatre pares més diuen que la llanterna és absurda, que la mestra ha copiat la llista d'una altra sortida. La llanterna no la necessiten per a res. Aleshores potser comencen les crítiques a la mestra. Si cada pare o mare envia tres missatges, ben aviat se n'amunteguen 120. I tot plegat es podria haver resolt amb una pregunta a la mestra a la sortida de l'escola.
Aquests grups podrien servir, com a molt, per compartir informacions objectives. Però el segon problema, més greu, és que es fan servir per escampar opinions i, massa sovint, per centrar l'atenció sobre casos particulars: un pare que explica que el seu fill opina que al pati no els deixen fer res, o una mare que fa saber que el seu opina que la mestra explica malament. D'aquí ve el problema més greu de tots, que consisteix a abordar temes que no s'haurien de tractar mai sense una mirada professional, com és ara l'assetjament escolar. Missatgets sobre una qüestió com aquesta poden ser un autèntic perill. Els grups de Whatsapp poden servir per organitzar excursions o festes sorpresa d'aniversari però no per debatre res d'una manera seriosa. Com al Twitter a un altre nivell, els missatges breus, escrits amb més o menys fortuna literària, poden servir per informar. Però quan s'obre un debat, serveixen més per insultar i barallar-se que no pas per posar-se d'acord.
Res millor que parlar una estona a la sortida de l'escola.