03/06/2021

Seu bé!

2 min

¡Siéntate recto!”, deia sovint, a taula, la meva mare. “Seu recte!” o “seu bé!”, que per a la meva mare eren clarament sinònims. Ho deia, vaig concloure, per dos motius: perquè és “de bona educació”, i perquè seure malament és “dolent per a l’esquena”. 

Les normes d’educació a taula s’han relaxat molt des que jo era un nen; no posar els colzes a taula, no fer soroll amb la sopa, no mastegar amb la boca oberta, menjar a taula i no al sofà veient la tele... De fet, per a molts pares sembla que el més important és que el nen mengi, sigui com sigui, encara que no ho faci “com Déu mana” (i així, per exemple, li donen una joguina per distreure’l i fer-lo menjar, quan els meus pares haurien dit “amb el menjar no s'hi juga” i “a taula no es porten joguines”). Sí que és encara cert que, en certes situacions formals, seure tot tort, “hecho un ocho”, no causa bona impressió. Però no és una cosa que calgui aprendre a la infància. Si el seu fill guanya el premi Nobel, el dia abans del banquet de gala amb el rei de Suècia el cap de protocol li explicarà on seure, com menjar la sopa, quins són els coberts per al peix i altres normes bàsiques, i el seu fill ho aprendrà tot en un quart d’hora. 

Però no, de cap manera seure malament és “dolent per a l’esquena”. Pot resultar incòmode, és cert; però el seu fill és prou intel·ligent per canviar de postura quan està incòmode sense que ningú li digui res. Però no pot produir lesions o deformacions de la columna vertebral. El tipus més freqüent de desviació de la columna és l’escoliosi idiopàtica de l’adolescent, on idiopàtica vol dir 'de causa desconeguda'. Els més grans experts del món, investigant durant generacions, no n'han descobert la causa, i ni la meva mare ni cap mare del món triomfarà allà on la ciència ha fracassat, descobrint l'“escoliosi causada per seure malament”. 

Però encara es troben professionals que recorden millor les lliçons de la mare que els llibres de medicina, i encara hi ha nens injustament acusats d’haver provocat la seva malaltia (“Veus el que et passa, per seure malament? Ja et deia jo que et posessis dret!”).

L’escoliosi no té causa coneguda, no és culpa del nen (ni dels pares “que no hi han estat prou a sobre”), no es pot prevenir o evitar, i no es corregeix amb gimnàstica correctiva, amb fisioteràpia ni amb natació.

stats