12/09/2020

Escola i covid-19

2 min

Ara que està a punt de començar el curs escolar molts pares i mares em transmeten la seva preocupació, i la salut dels fills en relació al covid-19 no hauria de ser un greu motiu de preocupació. La majoria dels nens amb covid són asimptomàtics, i els que tenen símptomes normalment no estan greus. Molt pocs nens amb covid necessiten ingressar a l’hospital, i la mortalitat és pràcticament nul·la. Sí, hi haurà alguns casos greus en nens, però també hi ha hagut tots els anys nens ingressats a l’hospital per una bronquiolitis que havien agafat a l’escola bressol, i pocs pares es plantejaven la possibilitat de no portar els nens a l’escola per aquest motiu.

Altres pares estan preocupats pels aspectes pràctics i organitzatius. ¿Realment cada cop que un nen tingui febre o tos, tots els nens de la seva classe s’hauran de quedar confinats a casa fins que tingui el resultat de la PCR? ¿I els pares de tots aquests nens, igualment confinats? La tos i la febre són molt freqüents entre els nens que van al col·le, sobretot entre els més petits. Costa imaginar un grup de 10 o 15 criatures que passin tot un mes sense que cap d’elles tingui símptomes sospitosos. ¿Ens trucaran a la feina perquè anem a recollir urgentment el nen?

De fet, si un nen té febre o tos a casa, ja no l’hem de portar a escola (“Impensable!”, ha dit el ministre). ¿Ens podem trobar que en arribar a l’escola ens diguin: “No el puc deixar quedar perquè un nen de la seva classe té febre, els pares acaben de trucar. Torni a casa”?

De vegades, però, soc jo qui es preocupa pels comentaris que sento. Alguns pares, sens dubte amb bona voluntat i perquè encara no ho han pensat gaire, parlen de recórrer als avis quan els nens no puguin anar a escola. Deixem-ho clar: això, de cap manera. Si es pot garantir que un nen no representa cap risc de contagi per als seus companys i mestres, pot anar a escola. Si un nen no pot anar a escola perquè representa un risc de contagi, aleshores de cap manera el podem deixar amb els avis, que podrien patir la forma més greu de la malaltia. Ja han mort massa avis.

I és que si les autoritats, per la incapacitat per oferir alternatives (com la baixa laboral automàtica per als pares dels infants confinats o pendents de PCR), aboquessin les famílies a recórrer als avis, estarien assumint greus responsabilitats morals i penals.

stats