14/05/2021

Compara, que alguna cosa queda

2 min

Darrerament se m’han reactivat els bolos com a pitjor mare del món i avui mateix, dissabte 15 de maig, tindré una actuació estel·lar per parlar dels vincles des de l’autocrítica humorística i en defensa de la imperfecció. Serà per celebrar el Dia Internacional de les Famílies, que és avui, a través d’un webinari obert a tothom que ofereix la Secretaria General de Treball, Afers Socials i Famílies. 

I fent-ho, preparant-lo, m’he adonat que hi ha un tema del qual fa temps que no parlo i que és importantíssim: la comparació. Una comparació que dispara una cadena diabòlica de pensaments. Parlo amb algun altre progenitor del que sigui i, de cop, pam, l’altre progenitor deixa anar una informació que dispara el meu programa comparador, una apli que duc instal·lada de sèrie, compatible amb tots els sistemes operatius (fes-te fotre) i que compara el que fan altres famílies amb els seus MEC, ja siguin menors o majors d’edat a càrrec, amb el que faig jo mateixa amb els meus MEC, i que sempre du com a resultat un so estrident acompanyat d’un missatge: "Fa-tal, ho estàs fent fa-tal". Així, separat en dues síl·labes. "Fa-tal". 

La informació és el de menys. El MEC d’uns altres que se’n va a viure al Canadà durant mesos. Un altre que se’n va de viatge al nord amb la seva progenitora i ho fa alegrement, no obligat. Un altre que és un nadó perfecte i dorm i menja i somriu i ofereix una (aparent) vida plàcida als seus progenitors. Per sort, fa temps m’he instal·lat una aplicació que ho neutralitza tot, Aneuafregiresparrecs, i em puc desempallegar del tic de la comparació i de la culpa. La cosa és... ¿Per què tenim aquesta porqueria de tics tan instal·lats a dins? La Maribel Martínez, la meva psicòloga de capçalera i autora del llibre ¿Cuántas veces te lo tengo que decir?, d’Arpa Editores, em dona la resposta. M’explica que abans només hi havia una sola manera d’educar. LA manera. I ara n'hi ha tantes com progenitors hi ha al món i tenim la llibertat de triar. I la llibertat, ai, és més difícil de gestionar que haver de fer el que tocava i avall. Té tanta raó... I a sobre em dona pau. Ara mateix fins i tot em sembla bé que se’m dispari l’apli de comparar, sempre que l’altra, la bona, l'Aneuafregiresparrecs, la neutralitzi en tres segons. Gràcies, Maribel. 

stats