Activitats amb nens 09/12/2017

La tradició d'Els Pastorets conreada des del planter

Els Pastorets Infantils de Calaf posen dalt de l’escenari un muntatge únic que fusiona tradició amb innovació, i en què participa un elenc de 140 persones

Laura Pinyol
4 min
La tradició  dEls Pastorets conreada des  del planter  Implicar seguint l’estratègia  de la taca d’oli

De muntatges dels Pastorets se’n poden veure en més de seixanta pobles i ciutats del nostre país. Ara bé, si voleu veure un muntatge únic i amb segell propi protagonitzat per nens i nenes d’entre 7 i 15 anys només podreu anar a Calaf (Alta Segarra, Anoia).

Els Pastorets són una de les tradicions més genuïnes del nostre país. Es representen des del segle XVII, però la tradició ha anat evolucionant i avui les representacions són més fresques i dinàmiques. El fenomen ha excedit l’àmbit religiós i s’ha perpetuat al calendari com una activitat nadalenca més. Aplega dalt de l’escenari gent de totes les edats, i sovint membres d’una mateixa família; persones de professions diverses, creients i no creients. És una bona eina de cohesió social per donar a conèixer un fet de la història universal: el naixement de l’Infant Jesús.

El seu origen es remunta a les representacions medievals que se celebraven a les esglésies el dia de Nadal. Amb el Concili de Trento, les representacions es van prohibir per depurar la litúrgia, però van mantenir-se com a actes populars. A Catalunya es popularitzen a partir del text de mossèn Miquel Saurina (1887). La versió de Frederic Soler Pitarra (1891), 'El bressol de Jesús o en Garrofa i en Pallanga', dignificarà el gènere, que començarà a representar-se als teatres. L’any 1916 s’estrena 'Els Pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús', de Josep M. Folch i Torres, amb un èxit rotund, i esdevé la versió més representada de la història dels Pastorets.

TRADICIÓ I INNOVACIÓ

Però a Calaf no espereu trobar-hi ambients de cartró pedra ni decorats tradicionals. La proposta d’Eloi Fonoll -el director-és molt més agosarada i té per objectiu trencar la barrera invisible que separa l’escenari de la platea per fer que l’espectador visqui la història a través dels sentits. Com qualsevol altre muntatge de l’obra de Folch i Torres, el muntatge de Fonoll també pretén acostar el text original però ho fa “des d’una estètica escènica original, avantguardista i contemporània”, on es barregen diferents registres narratius i teatrals innovadors sense fer grinyolar la tradició.

Calendari de funcions

  • 30 de desembre A LES 18.00 H: ESTRENA!
  • 1 de gener A LES 19.00 H
  • 6 de gener A LES 18.00 H
  • LLOC: Sala Folch i Torres del Casal de Calaf (carretera Llarga, 11)

Fa quatre anys que Eloi Fonoll -cunicultor de professió- va rebre l’encàrrec del president de la Fundació Casal de Calaf, Jordi Pujol, d’impulsar un muntatge infantil, recollint el testimoni de vint anys abans, quan s’havia programat -no més de dos anys- un espectacle amb una trentena d’infants. Pujol li va proposar “començar a treballar el planter perquè no faltessin actors per al muntatge d’adults”, però Fonoll -expert Lluquet i expert Rovelló- ho va portar al seu terreny i va presentar a escena “un espectacle totalment diferent”.

El resultat ha sigut un èxit aclaparador: 1.500 espectadors han arrencat en aplaudiments en les tres últimes edicions. I la cita s’ha convertit en un fix del calendari de les activitats de Nadal.

QUIN ÉS EL SECRET?

“Un espectacle per ser viscut”, assegura Fonoll: projeccions realitzades amb drons, fotografies i vídeo “en boscos i pobles del nostre entorn i, fins i tot, imatges dels mateixos protagonistes de l’obra”, que fan més fàcils les transicions entre una escena i una altra. Aquests “curtmetratges” -obra del realitzador Dan Ortínez- estalvien “la ruptura de temps i espai” i eviten els buits dramàtics, de manera que el ritme narratiu de la història no decau i el pes de l’acció és el que passa sobre l’escenari. Fins i tot se sentiran olors, que contribuiran a conduir els espectadors per aquest viatge pels sentits.

Però la part audiovisual no és l’únic que aporta aquest caràcter tan innovador. La il·luminació, el vestuari, les músiques, les coreografies i el maquillatge són també un tret distintiu. Encara que sembli mentida, s’hi poden sentir músiques de Coldplay, Beth, Gossos, AC/DC, bandes sonores però també músiques tradicionals -com balls de gitanes o els salts de plens de la Patum de Berga-, alguna cançó de cantautor, electroswing o sarsueles. “Hi ha un reguitzell de músiques que depèn, bàsicament, del moment en què enganxen el director”, justifica Fonoll, però “és un treball de tot l’any i a cada edició hi ha versions noves”. L’arranjament d’aquesta selecció tan eclèctica és obra de Jordi Rotés, tot i que “són la mateixa canalla els que amb la seva passió converteixen les coreografies en idees possibles”.

Per descomptat, un espectacle amb aquestes exigències tècniques necessita un gran staff -més de 50 persones donen cobertura a aquesta exhibició de talent- i, alhora, fa indispensable un equipament cultural perfectament adaptat. Amb aquest propòsit, la Fundació Casal de Calaf reverteix tots els ingressos que generen els Pastorets en el mateix teatre per dotar-lo de les últimes novetats tecnològiques, però també per “aixoplugar entitats del poble al mateix espai i programar música, teatre i cinema durant tot l’any”. El Casal és un punt neuràlgic de la vida associativa de Calaf i els pobles del voltant, on, fins i tot, hi ha “una escola de teatre infantil i per a adults, La Plana”.

Tot plegat, un esforç col·lectiu que comporta assajos des de finals d’agost fins al desembre, “unes 5 hores cada setmana”, i que ha assegurat, de moment, “un bon planter per al futur”. Us ho perdreu?

Implicar seguint l’estratègia de la taca d’oli

A Calaf, un municipi amb 3.500 habitants, la representació dels Pastorets té una llarga tradició. Precisament l’any 2015 van celebrar els 90 anys. Dirigida pel calafí Josep Garriga, són una referència en el seu gènere, amb una posada en escena que compta amb més de 100 actors i 50 decorats. Els Pastorets Infantils de Calaf recullen el repte del muntatge d’adults en aplegar un gran nombre de públic i participants. Però les activitats s’estenen a la vida associativa del municipi amb altres accions. Una d’elles és el concurs infantil de dibuix per il·lustrar el cartell de l’espectacle. Infants de tres escoles hi han participat amb més de 450 dibuixos. L’organització ha escollit quatre finalistes, segons les edats, per imprimir-ne un centenar de cadascun.

stats