Cristina Serret

L’oli d’oliva

Segur que a casa hi ha almenys un setrill amb oli d’oliva. ¿Sabies que aquest aliment es consumeix des de molt antic als països del Mediterrani? A Catalunya, a més, en som uns grans productors, i és un pilar fonamental de la nostra dieta

L’oli d’oliva / MARTA CAYUELA Zoom

Què és?

L’oli és el suc de l’oliva, que és el fruit de l’olivera. L’oli es pot obtenir de varietats d’olives diferents, com ara l’arbequina, la morruda o la verdal. Segons la varietat, l’oli tindrà unes aromes i un gust o uns altres.

És un aliment saludable?

Sí. Tots els estudis científics que s’han fet conclouen que l’oli d’oliva és un aliment carregat de propietats beneficioses. Ens ajuda, per exemple, a combatre el colesterol i les malalties cardiovasculars.

Did you know?

Historically, olive oil has been used for medicine, skin care and lamp fuel

Quina importància té en la nostra dieta?

Per respondre a aquesta qüestió pensa què vas dinar ahir. ¿En algun dels plats que vas menjar hi havia oli d’oliva? El més probable és que sí, perquè aquest aliment forma part de la nostra cultura gastronòmica. El fem servir per amanir i per coure, i aquest és un tret comú als països del Mediterrani.

An ancient treasure

In the ancient world, virgin olive oil was called ‘Liquid Gold’

N’hi ha de gaires tipus?

Tot i que a simple vista tots els olis semblen iguals, no ho són. A les botigues hi trobaràs tres tipus d’oli d’oliva: l’oli d’oliva verge extra, l’oli d’oliva verge i l’oli d’oliva.

Tots són bons, però el primer és el que té més qualitat, perquè s’elabora d’una manera que permet conservar totes les aromes i gustos de l’oliva, i també les vitamines i substàncies naturals del fruit.