Activitats amb nens 30/03/2019

L’horitzó

Per més que ens hi entestem, mai arribarem a tocar la línia que separa el mar del cel. L’horitzó simbolitza el que és inabastable, però també ens commou amb la seva bellesa. Avui us expliquem per què el veiem tan lluny i com ens hi podem acostar

Cristina Serret
2 min
L’horitzó

Què és?

L’horitzó geogràfic és la línia que separa la Terra de l’atmosfera. Des de la platja, seria la línia que separa el mar i el cel. Aquesta línia indica la distància màxima fins on pots veure la superfície de la Terra.

Per què veiem una línia recta?

Com bé saps, la superfície de la Terra és corba. El nostre planeta s’assembla a una esfera molt grossa, però des del nostre punt de vista ens resulta molt difícil veure’n la curvatura. És el que passa, per exemple, quan ens posem una pilota davant del nas: en veus la corba. Però si aquesta pilota fos gegantina, només en veuries un tros, i el seu límit semblaria una recta.

L’horitzó sempre és a la mateixa distància?

Depenent de l’altura on siguem el veurem més o menys lluny. A la platja, per exemple, sol ser a uns 4 o 5 quilòmetres. En canvi, si el miréssim des de Sant Jeroni, a Montserrat, el tindríem a uns 125 quilòmetres. A la platja pots fer un experiment senzill: fica’t a l’aigua i treu només el cap, veuràs que l’horitzó està molt més a prop.

Per què quan el sol es pon l’horitzó és vermell?

Ens ho explica el fenomen de la difusió de Rayleigh: quan la llum del sol (que conté tots els colors) travessa l’atmosfera, la llum blava es difon en totes les direccions, mentre que la llum vermella segueix viatjant en línia recta. És per això que de dia veiem el cel de color blau i, en canvi, a la sortida o a la posta de sol ens arriba la llum més directa i, per tant, de colors més vermellosos.

L’horitzó ens enganya?

Una miqueta, perquè de vegades ens mostra coses que no són com les veiem. Els miratges, per exemple, es deuen a canvis de temperatura de l’aire, que fan que la llum canviï de direcció en lloc de seguir en línia recta (és un fenomen que es coneix com a refracció). Per això ens pot semblar veure aigua a la carretera o vaixells que sobrevolen el mar.

Vocabulary

horizon: horitzó

buildings: edificis

so forth: etcètera

sailors: mariners

lighthouses: fars

Amb la col·laboració d’Anna Martí, geofísica del departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà de la UB i Grant George Buffett, geofísic

stats