Cristina Serret

Els titelles

Les històries que ens expliquen els titelles des del seu petit escenari ens fan riure, emocionar i pensar. De titelles n’hi ha de molts tipus, des de molt senzills fins a figures complexes que són autèntiques obres d’art. Avui t’expliquem algunes curiositats sobre aquests ninots que tant agraden als nens

Els titelles / MARTA CAYUELA Zoom

Una gran família

Hi ha diverses classes de titelles. Una de les més populars són els putxinel·lis. D’aquests en diem també titelles de guant, perquè estan formats per un cap i un vestit de roba, i el titellaire hi fica la mà com si es posés un guant. També hi ha els titelles de fils o marionetes, que es mouen amb uns cordills que pengen d’una creu de fusta. Els titelles de tija, en canvi, es mouen amb unes varetes que accionen el cos i els braços. Els més petits de la família són els titelles de dit, en els quals s’insereixen un a un els dits de la mà.

Històries curtes que ens fan riure i cantar

El teatre de titelles és una mica diferent del teatre convencional, perquè està pensat perquè agradi molt als més petits. Per això les històries són més curtes, sovint els personatges ens fan riure i moltes vegades ens pregunten coses, ens demanen ajuda o ens fan cantar i picar de mans.

Did you know?

Puppetry is a very ancient form of theatre

Avui aquí i demà allà

El teatre de titelles va néixer com un espectacle ambulant. Això vol dir que pot anar d’un lloc a l’altre fàcilment, perquè només cal traslladar els titelles i l’escenari, que sol ser de mida petita.

Un de bo i un de dolent

Els titelles ens poden explicar milions d’històries, perquè els mateixos personatges poden viure moltes aventures diferents. Sovint n’hi ha un que fa de dolent, com un diable, una bruixa o una persona amb molts defectes, i un altre de bo, que és espavilat, generós, bondadós, o totes tres coses alhora.

Homemade puppets

There are some puppets you can easily make at home, such as shadow puppets or glove puppets. All you need is your hands or an old unpaired sock

Qui mou els fils?

La persona o persones que mouen els titelles i els fan parlar són els titellaires. A Catalunya tenim grans titellaires, i fins i tot hi ha famílies senceres que s’han dedicat a aquest ofici i han format companyies de titelles amb gran èxit.