Cristina Serret

Què ens diu una gota de sang?

Les anàlisis de sang són una de les proves mèdiques més freqüents, perquè la sang revela molta informació sobre el nostre estat de salut. Avui us expliquem com s’analitza i què hi observen els especialistes que l’examinen

Què ens diu una gota de sang? / MARTA CAYUELA Zoom

T’han fet mai una anàlisi de sang?

Les anàlisis de sang es poden practicar a totes les persones, des dels nadons acabats de néixer fins als avis més grans. Són una prova habitual que serveix per determinar com estem i, fins i tot, fer previsions sobre la nostra salut.

Què és un hemograma?

L’hemograma és un informe sobre les cèl·lules de la sang. De cèl·lules n’hi ha de tres tipus: els glòbuls vermells, els glòbuls blancs i les plaquetes. Amb l’hemograma els especialistes en fan un recompte i ens avisen si en tenim una carència o un excés. Qualsevol de les dues coses pot causar un problema de salut.

Did you know?

A hematologist is a doctor who specializes in blood. Hematologists study blood and blood-related diseases

L’anàlisi bioquímica

Una altra manera d’analitzar la sang és avaluar la seva composició. Per exemple, amb una anàlisi es pot detectar que ens falta ferro a causa d’una mala alimentació. Aquest tipus d’avaluació també ens pot informar, per exemple, de l’incorrecte funcionament del fetge o el ronyó.

Com s’analitza la sang?

Per a l’hemograma, la sang es reserva en un tub d’assaig que conté anticoagulant, un element que fa que la sang es mantingui en estat líquid. Si no n’hi hagués, quedaria feta una pilota. Per a l’avaluació bioquímica, en canvi, es deixa coagular, i s’analitza el sèrum o líquid que queda com a resta després que es faci aquesta pilota.

A sample from your arm

Blood analysis is commonly carried out on a sample taken from the vein in the arm

Què es fa amb els resultats?

Els resultats de les anàlisis de sang els ha de llegir l’especialista, i li serveixen per emetre un diagnòstic sobre la nostra salut. Els resultats de dues persones no són comparables, perquè es mesuren amb uns paràmetres que són diferents segons el sexe o l’edat.

Amb la col·laboració de Lourdes Escoda, cap del servei d’hematologia de l’ICO Camp de Tarragona-Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona