Oci a casa 01/10/2016

La torre de llibres

En tan sols deu setmanes, 4.450 infants catalans han llegit 8.872 llibres, una xifra equivalent a l’alçada de la Sagrada Família

E. Escolán
4 min
En aquest conte El protagonista sóc jo!

Fomentar l’hàbit lector entre la canalla és una de les missions que la societat ha adoptat en bloc els últims temps. Famílies i escoles, entre altres, fan èmfasi en els beneficis de la lectura, que van des de l’entrenament de la memòria fins al del vocabulari, passant pel foment de la creativitat dels més petits. Els experts recomanen tanmateix allunyar el sentit de l’obligatorietat que, molts cops, acompanya la paraula lectura, ja que imposar-la peti qui peti només aconsegueix despertar el refús dels infants.

El divertiment ha d’estar per sobre de qualsevol obligatorietat. La lectura ha d’engrescar, entretenir i motivar els nens, i si, a més, l’estona que dediquen a llegir es transforma en un repte compartit amb altres infants l’equació sembla completa. Conscient d’això, Eva Mateo, directora d’EM Projectes Didàctics i promotora de la plataforma per al foment de la lectura Xim i Xesca, ha reproduït al nostre país la iniciativa La Torre de Llibres, que a Alemanya està en marxa des del 2011.

PRECEDENT ALEMANY

La Torre de Llibres és un joc lector per incentivar la lectura en els alumnes d’entre sis i dotze anys perquè llegeixin tants llibres com l’alçada de la Sagrada Família. L’objectiu no era, per tant, promocionar un llibre en concret, ni tan sols la plataforma. “Jo visc a Alemanya des de fa temps i intento seguir el que es fa aquí per animar la lectura a les escoles”, explica Mateo. La iniciativa es du a terme en diverses poblacions alemanyes a instàncies de l’escriptora de literatura infantil i juvenil Ursel Scheffler. “Em va agradar la idea i després d’investigar per coneixe-la millor em vaig posar en contacte amb ella per demanar-li permís per portar la iniciativa a Catalunya”, recorda Mateo. A l’autora li va entusiasmar la idea, “perquè tot el que sigui fer llegir els nens li encanta i perquè és una enamorada de Barcelona”, diu Mateo. Scheffler va entusiasmar-se tant que va prometre que si s’aconseguien llegir tants llibres com l’alçada de la Sagrada Família ella escriuria un llibre en el qual faria viatjar el seu Comissari Llampec a la ciutat comtal.

Un llibre personalitzat

Al llarg de les deu setmanes que va durar, l’escriptora alemanya Ursel Scheffler va seguir de ben a prop com transcorria La Torre de Llibres. “Quan va veure que aconseguiríem la nostra torre es va posar a treballar per no faltar a la seva promesa d’escriure un llibre en què el seu Comissari Llampec viatja a Barcelona”, desvela Eva Mateo, que ha tingut l’oportunitat de llegir el manuscrit i avança que “és una aventura emocionant i divertida”. Si tot va bé, el llibre sortirà publicat per Edicions El Pirata a mitjans del 2017 i s’editarà en alemany i català.

Després d’uns mesos intensos de feina i de la col·laboració d’entitats com la Institució de les Lletres Catalanes, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, el Consorci de Biblioteques de Barcelona, la Xarxa de Biblioteques Municipals, Edicions del Pirata i Editorial Baula, La Torre de Llibres va començar a rutllar el 5 d’abril. Aquell dia una vintena d’escoles, biblioteques i entitats com el Casal Català de Frankfurt van posar el seu comptador a zero. Després van anar fent el recompte setmanal de llibres llegits a través de la plataforma Xim i Xesca o a través d’un professor o alumne designat per a la tasca.

Un cop feta la suma total de lectures, l’escola enregistrava les dades a la pàgina web creada per a la iniciativa i allà podien anar veient, en un dibuix de la Sagrada Família amb una pila de llibres al costat, com la torre anava pujant i com entre totes les escoles participants s’anaven acostant a l’objectiu. “El fet de compartir una fita entre nens i nenes d’altres escoles i poblacions va engrescar-los molt a llegir”, assenyala Mateo.

MISSIÓ COMPLERTA

Centres com el Col·legi Bell-lloc de Girona, l’Escola Betúlia de Badalona, la Garbí Pere Vergés d’Esplugues, l’Escola Antoni Gaudí de Sant Boi de Llobregat, la Busquets i Punset de l’Hospitalet, l’Escola Enric Casassas de Sabadell, la Pere Viver i Aymerich de Terrassa, la Pia d’Olot, l’Escola de Riudellots de la Selva i moltes altres de la ciutat de Barcelona van sumar-se de seguida a La Torre de Llibres.

“S’hi van apuntar perquè van trobar que era una molt bona iniciativa, divertida i engrescadora per animar els alumnes a llegir”, explica la promotora de Xim i Xesca. Aquesta empenta va fer que el 15 de juny, tan sols deu setmanes després de començar i gràcies a les escoles catalanes que s’havien apuntat al joc, s’assolís l’objectiu de 8.872 llibres llegits, una fita que ha animat els impulsors de La Torre de Llibres a pensar en una segona edició, que tornarà a agafar de referent l’alçada de la Sagrada Família. “Perquè és molt visual com a objectiu i molt representatiu de tots els nens i nenes de Catalunya”, conclou l’Eva Mateo. Quina escola més s’hi apunta?

40è Premi Coca-Cola de Relat Breu

Mostrant un cop més el seu compromís amb la cultura, Coca-Cola va voler participar en la 34a edició de la Setmana del Llibre en Català, que va tenir lloc a Barcelona a principis del mes de setembre, una presència que va estar marcada per la presentació de la 40a edició del Premi Coca-Cola de Relat Breu. L’escriptor barceloní Màrius Serra va reflexionar amb altres ponents com Marta Bofill, gerent de Comunicació de Coca-Cola European Partners a Catalunya, i Pere Mayans, cap del Servei d’Immersió i Acolliments Lingüístics de la Generalitat de Catalunya, sobre la importància de la lectura i l’escriptura entre els joves, que és clau en un context en què la venda de llibres infantils i juvenils ha baixat un 3% respecte al 2015, segons l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

stats