Oci a casa 29/01/2021

Ja hi ha guanyadors dels Premis Edebé de Literatura Infantil i Juvenil

Juan Ramón Santos i Pablo Gutiérrez guanyen aquesta XXIX edició

2 min
Juan Ramón Santos i Pablo Gutiérrez, guanyadors dels Premis Edebé 2021

Juan Ramón Santos, amb la novel·la El Club de les Quatre Emes, i Pablo Gutiérrez, amb la novel·la La síndrome de Bergerac, són els guanyadors de la XXIX edició dels Premis Edebé de Literatura Infantil i Juvenil, que es van donar a conèixer ahir. A diferència d’edicions anteriors, els premis d'aquesta edició han anat a parar a dos autors que debuten en la literatura infantil i juvenil. A aquesta edició s’hi han presentat 316 manuscrits originals, procedents de tot l’Estat i també de diversos països de l’Amèrica Llatina: 200 obres en la modalitat infantil i 116 en la juvenil, escrites en castellà (278), en català (26), en gallec (7) i en basc (5).

El Club de les Quatre Emes és una història divertida, àgil i plena de sorpreses, barrejada amb un tema molt poc habitual en la literatura infantil, com les addiccions al joc. Juan Ramón Santos sí que juga, però amb les paraules i amb els seus entranyables personatges per oferir-nos una novel·la detectivesca, plena de misteri i intriga, en què res no és el que sembla, i amb una visió realista que defuig un final feliç. 

Juan Ramón Santos, guanyador en literatura infantil amb 'El Club de les Quatre Emes'

Per la seva banda, amb La síndrome de Bergerac, Pablo Gutiérrez, seleccionat el 2002 com un dels millors joves narradors en castellà per la revista Granta i després d’una exitosa carrera en ficció d’adult, fa el seu debut en la literatura juvenil. Una novel·la que parla de la capacitat de les paraules per crear realitats i del teatre –més enllà del fet literari– com a aglutinador dels talents que atresorem però que no sempre reconeixem. I especialment del talent dels joves, sempre presents en les seves novel·les, de la seva força aclaparadora i de la capacitat de compromís i creativitat. Un homenatge a la màgia del teatre i al nas més cèlebre i desproporcionat que uneix optimisme i èxit.

Pablo Gutiérrez, guanyador en literartura juvenil amb 'La síndrome de Bergerac'

Són dues obres que tenen en comú la voluntat de trencar certs prejudicis: el de no poder parlar als infants de certs temes, com la ludopatia, i que els adolescents són uns ganduls i uns desmotivats.

El Premi Edebé disposa d’una dotació econòmica de 55.000 euros (30.000 € per a l’obra juvenil i 25.000 € per a l’obra infantil). Els guanyadors de l’edició anterior van ser David Nel·lo, amb La crònica de l’Iu Eskar, i Luis Leante amb Maneres de viure. Les obres es publiquen en paper i en e-book en les 4 llengües de l’Estat, així com en braille. I des del 2017, gràcies a un acord amb la plataforma d’audiollibres Storytel, es publiquen en versió d’audiollibre.

stats