A.F.

Guia per triar els millors llibres digitals infantils

Expertes en edició digital expliquen les claus per fer la millor tria i trobar el llibre adequat

Un conte tan bell com tu / PERE TORDERA Zoom

Les tauletes triomfen entre els més petits i esdevenen, així, un gran aliat per animar-los a llegir: "El so, l’àudio i les imatges dels llibres digitals afavoreixen la interactivitat i desperten, d’aquesta manera, el seu interès per les lletres", explica la professora de la UOC Teresa Iribarren, experta en literatura i edició digital. Encara que l’enriquiment dels textos amb aquests recursos no és exclusiu dels llibres infantils, "és en aquest àmbit on s’està aplicant amb més èxit", apunten per la seva banda les autores del llibre Lectura digital infantil. Dispositivos, aplicaciones y contenidos, de l’Editorial UOC, Araceli García i Raquel Gómez.

Sense oblidar que "la pantalla i el paper no són enemics, sinó amics", com diu  Iribarren, el format digital aporta una sèrie d’avantatges per engrescar els nens a llegir: "a banda d’una experiència multisensorial amb la veu, la música, el tacte, etc., també facilita l’accés a continguts multilingües –hi ha apps en diferents idiomes–, permet descobrir altres cultures gràcies a la gran oferta d’obres disponible a internet –això sí, la majoria en anglès– i familiaritzar-se amb les obres clàssiques adaptades al món infantil", apunta la professora.

Quan i com es poden utilitzar les tauletes aquestes vacances?

A l’estiu, en els moments de repòs, sobretot després de dinar i al vespre, és un bon moment per animar els nens a entretenir-se llegint, indica Iribarren. Amb l’ajuda de les tauletes, els pares "poden estimular-los a descobrir nous continguts, acompanyar-los en la narració i ajudar-los a identificar-se amb els personatges per fer més seva la història", explica. Les famílies, a més, poden trobar en les biblioteques del poble on estiuegen un lloc immillorable per a la immersió lectora, "perquè s’hi troben recomanacions de llibres molt interessants, poden interactuar amb altres nens i, a més, sempre que ho desitgin poden demanar consell als bibliotecaris", afegeix.

Consells per triar el llibre digital adequat

García i Gómez destaquen sis aspectes formals que cal tenir en compte en la selecció d’un llibre en format digital per a un infant:

Abans tauletes que lectors de llibres electrònics (e-readers). Encara que tots dos dispositius són vàlids, per als més petits es recomana utilitzar les tauletes perquè reprodueixen el color, un factor decisiu per afavorir la interactivitat.

  • És un llibre o és un joc? A l’hora de triar l’obra és fonamental aclarir si el que es compra és un llibre o només una excusa per jugar. Un llibre enriquit té com a base uns personatges i una història, i els recursos audiovisuals i d’altres tipus estan al servei de la narració. 
  • Música per a cada moment. La banda sonora s’hauria d’adaptar a les diferents parts, és a dir, són més recomanables els llibres en els quals la música varia a cada pàgina, segons el que s’està explicant.
  • Una veu adaptada als nens. L’entonació de la locució ha de ser adequada i preferiblement dramatitzada.  
  • L’infant marca el ritme de la lectura. En el cas del moviment, és preferible que sigui el lector mateix qui l’activi en acabar de llegir i que només es pugui girarpàgina un cop acabada la lectura.  
  • Sempre amb opció de lectura manual. En les aplicacions que tinguin mode de lectura automàtica, s’hauria de permetre també l’opció de lectura manual.

Plataformes amb recomanacions de llibres digitals infantils

Hi ha webs amb informació molt útil que ajuden a seleccionar el contingut que s’ajusta més als nens. Entre els que destaquen García i Gómez es troben els següents:

  •  Boolino. És una xarxa creada el 2011 que s’ha convertit en un punt de referència pel que fa al foment de la lectura infantil, amb més de 53.000 usuaris registrats i una immensa llibreria amb més de 75.000 llibres. És un cercador i recomanador de llibres per a nens d’entre zero i dotze anys, amb consells i idees sobre la lectura, i també és una plataforma de comunicació del sector editorial.

  • Frikids. Recomana aplicacions educatives per a dispositius mòbils dirigides a nens d’entre dos i vuit anys, però també és un espai on es pot compartir l’actualitat sobre el sector de les apps, el disseny i la il·lustració infantil. Les aplicacions estan classificades en catorze categories, entre les quals es poden trobar "contes i llibres" i "lletres i escriure".  
  • Los cuentos de Bastian. Es tracta d’un servei de recomanació de lectures en tot tipus de suports fet per un grup de pares relacionats amb el món educatiu, editorial i tecnològic. També ofereix suggeriments i pautes per obtenir el màxim profit dels diferents recursos.  
  • Digital Story Time. Fundada el 2010, és una web de revisió d’aplicacions de llibres il·lustrats per a iPad. Té una xifra important de comentaris recollits en una base de dades en la qual es pot cercar per la qualitat de l’animació, la interactivitat, l’originalitat, el valor educatiu, la qualitat de l’àudio, el preu, l’edat, etc.  
  • Best Apps for Kids. És un dels recursos més complets sobre aplicacions per les seves múltiples opcions de cerca, perquè disposa d’un espai dedicat en exclusiva a llibres i perquè inclou una informació molt completa de cada producte: anàlisis i ressenyes crítiques sobre les seves característiques, qualitat global, ús educatiu o lúdic, usabilitat per part dels nens i accés directe a la plataforma de venda corresponent –aplicacions en anglès.