Què farem avui?
Oci a casa 23/03/2023

5 còmics per a criatures

Coincidint amb el saló del còmic, Toni de la Torre ha fet una selecció de cinc títols recents per introduir els més petits en el món de la vinyeta

4 min
Cartes d'amor de 0 a 10

BarcelonaArriba una nova edició del saló Còmic Barcelona, carregat d’activitats, sessions de firmes i novetats. És la cita ineludible per als aficionats al món de la vinyeta, també per als més petits! El crític Toni de la Torre tria cinc còmics recents que trobareu al saló i que podeu gaudir en família.

1.
'Cartes d’amor de 0 a 10'

Un còmic per a criatures que parla sobre l’espurna de l’amistat

Cartes d'amor de 0 a 10

Aquest és un d’aquells còmics que es converteixen en preferits des de la primera vinyeta. De les criatures de la casa, i també dels grans. Perquè és impossible resistir-se a la química que es crea entre els dos protagonistes: l’Ernest, un nen que se sent sol i avorrit, i la Victòria, que apareix a la seva vida com una bomba d’optimisme que ho posa tot cap per avall. Ella obrirà escletxes de llum a la vida d’ell de les que només pot obrir una bona amistat, que és el tema central de la història, combinat amb l’amor, la recerca de la identitat i la importància de trobar la joia de viure. Tota la història s’encamina cap a la descoberta d’una sèrie de cartes, que és la que encapçala el títol del còmic, que es basa en una novel·la de l’autora nord-americana Susie Morgenstern. Fins i tot si ja vau llegir l’obra original, gaudireu de la vitalitat de les vinyetes del dibuixant Thomas Baas, i de les cares que fan els vostres fills al sentir-se contagiats per aquesta amistat tan positiva com bonica. El còmic està editat en català a Blackie Books i està recomanat a partir dels 9 anys.

2.
'Look back'

Un manga que explora l’aïllament durant l’adolescència

Look Back

El manga en català està vivint un dels seus millors moments i una bona mostra d’això és que se'n publiquen tota mena d’obres en la nostra llengua. Fins i tot de tan especials com Look back, un manga d’un sol volum de Tatsuki Fujimoto que es presenta com la història de la rivalitat entre dues noies adolescents del mateix institut que dibuixen manga. Una d’elles, la Fujino, és aplaudida pels seus companys i se sentirà frustrada quan no es vegi capaç de superar el nivell de l’altra, la Kyomoto, a la qual no ha conegut mai. I és que la Kyomoto és una hikikomori i es passa els dies reclosa a la seva habitació, sense sortir-ne mai. No serà fins que totes dues es coneguin que la Fujino descobrirà que no era ben bé una rivalitat el que hi havia entre elles. A partir d’aquí, el manga, publicat per Norma Editorial, segueix la relació entre totes dues i les respectives carreres, introduint altres temes socials delicats i conduint la trama cap a una mirada al passat tenyida de melancolia i afavorida per l’estil realista i delicat del dibuix. Pels temes que tracta, relacionats amb les angoixes derivades de les relacions socials, és apropiada a partir dels 12 anys.

3.
'Cuc i Eriçó'

Un còmic enginyós i molt divertit per a primers lectors


Cuc i Eriçó

Aquest és el còmic que més vegades he llegit aquest any, i això que s’acaba de publicar. Però és que la meva filla petita no es cansa que li expliqui una vegada rere l’altra les aventures de Cuc i Eriçó, un còmic dirigit a primers lectors que destaca per la varietat de recursos que exhibeix, perfectes per introduir-se en el món de la vinyeta. És un còmic molt visual, amb un text mínim i molt directe, i bromes on abunden la repetició i les expressions exagerades dels personatges. La dinàmica entre el Cuc i l’Eriçó es basa en les seves diferències, evidents, que no els impedeixen ser bons amics. El còmic és una creació del tàndem format per l’escriptor Ramón D. Veiga i l’il·lustrador Iván R., que han fet de les amistats del Cuc una sèrie, de manera que també trobareu còmics on es fa amic d’altres animals, com un conill i una garsa. A casa ja m’han demanat tenir-los tots. Els publica l’editorial Takatuka.

4.
'Noceà'

Un còmic distòpic per a adolescents que parla sobre ecologia

NOCEÀ Coberta

El saló Còmic Barcelona també és una oportunitat per acostar-se als autors de casa i fins i tot que ens dediquin els seus còmics. Ricard Efa és un dels autors catalans que segur que tindran molta cua per signar còpies de la seva distopia Noceà, que presenta un món en què la humanitat ha continuat explotant els recursos naturals fins que l’oceà ha acabat exhaurit. La manca d’aigua provoca una crisi general en un futur en què la democràcia també ha desaparegut i estem governats per un mecanisme anomenat System. Amb aquests ingredients i una protagonista adolescent que no està bé a casa i que s’endinsa en pràctiques activistes, Noceà absorbeix des de les primeres pàgines. L’autor exhibeix un estil de dibuix molt personal mentre la història beu de clàssics distòpics com Akira, al mateix temps que connecta amb sensacions universals de l’adolescència i dibuixa un futur vertiginós per les connexions amb l’actualitat. Publicat per l’editorial Mai Més Llibres, és l’aposta segura per a adolescents inquiets i amb consciència social.

5.
'La terrible Adèle'

Un còmic sobre una nena rebel que no en calla ni una

La terrible Adèle

L’Adèle és experta en tres coses: portar la contrària, qüestionar-se el món dels adults i fer riure els seus lectors. I sovint fa les tres coses en una mateixa trapelleria. És un personatge destinat a dividir criatures i progenitors. Per als primers és divertida perquè fa tot el que ells mai gosarien fer, per als segons és terrible, tal com diu el títol d’aquesta col·lecció de còmics creada pel guionista francès Mr. Tan (pseudònim d'Antoine Dole) i la il·lustradora Diane Le Feyer i que consisteix en històries curtes, d’una sola pàgina, que van directes al gra i contenen idees tan esbojarrades com malèfiques. És un personatge que recull l’esperit crític de la Pippi Calcesllargues però amb el caràcter asocial de la Divendres Addams. L’editorial Kómikids n’ha publicat vuit volums i en l’últim, que acaba de sortir, el personatge vol passar uns dies a casa de la seva àvia a veure si s’hi viu tan malament com amb els seus pares. Un còmic molt divertit i gamberro i per a criatures a partir dels 6 anys.

stats