Criatures 12/12/2016

La veu dels infants arriba a la política

Els dies 13 i 14 de desembre tindrà lloc a CaixaForum Barcelona el simposi internacional 'Infants i participació política. Els consells d’infants'

A. F.
2 min
Els més joves prenen la paraula Manifest per reivindicar els drets dels infants ‘Els nens dibuixen el món’, al Museu del Joguet de Catalunya

Demà i dimecres tindrà lloc a CaixaForum Barcelona el simposi internacional 'Infants i participació política. Els consells d’infants', organitzat per la Universitat de Barcelona en el marc del projecte de RecerCaixa Els consells d’infants i el CNIAC. Noves formes de participació política i cívica dels nens i les nenes de Catalunya.

En aquest simposi –que vol ser un espai d’anàlisi, deliberació, reflexió, confrontació i construcció compartida per impulsar la participació política de la infància als municipis– els infants compartiran espai amb polítics, experts i tècnics, i seran els protagonistes de quatre taules rodones en què expressaran la seva opinió i valoració sobre la participació infantil en la política. Així mateix, explicaran les seves experiències com a membres d’un consell d’infants. L’objectiu de la trobada no és només posar de manifest la participació dels infants en la política, sinó també amplificar el valor d’aquesta participació i reconèixer el seu gran potencial i la capacitat que pot tenir a l’hora d’influir en les accions polítiques d’un municipi. «Perquè parlar dels nens i nenes sense els nens i les nenes, és parlar de participació sense participació, i el simposi vol trencar aquesta dinàmica», destaca Asun Llena, una de les investigadores principals del projecte Els consells d’infants i el CNIAC. Noves formes de participació política i cívica dels nens i les nenes de Catalunya. Llena també és organitzadora del simposi, juntament amb Anna Novella.

Primeres experiències de participació política

A Catalunya, les primeres experiències de participació política dels infants als municipis es van gestar l’any 1997 mitjançant la creació d’un òrgan de participació infantil: els consells d’infants. D’ençà d’aleshores han passat vint anys, i el camí recorregut ha portat més d’una seixantena de municipis a constituir òrgans de participació infantil perquè els infants i adolescents contribueixin a transformar el seu entorn.

En els últims anys, s’ha concretat un marc jurídic que impulsa i consolida aquests consells i que garanteix la participació infantil en el nostre territori.

La participació al simposi inclou la presència de diferents col·lectius:

Representants actius de consells d’infants, polítics locals, tècnics, dinamitzadors i altres persones interessades en aquest òrgan.

Experts amb gran trajectòria internacional com Manfred Liebel, Lourdes Gaitán, Vicky Johnson i Francesco Tonucci.

Infants i adolescents que experimenten en primera persona què implica ser consellers als seus municipis des del Consell Municipal d’Infants o el Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya.

Alcaldesses i alcaldes, tècnics i dinamitzadors que debatran sobre la seva funció en relació amb els consells d’infants.

stats