A.F.

La pell té memòria

La prevenció de cremades solars durant la infància redueix el risc de desenvolupar un càncer de pell

La pell té memòria / GETTY Zoom

En plena temporada de vacances, quan la canalla passa moltes hores a l'aire lliure, exposada al sol, convé recordar que la pell dels nens és molt fràgil i cal extremar les cures per evitar exposicions excessives a la radiació ultraviolada i, per sobre de tot, prendre les mesures necessàries perquè no es produeixin cremades . Això últim és de vital importància, ja que segons apunta la Fundació Pell Sana de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia, les cremades solars durant els primers anys de vida es consideren un important factor de risc per al desenvolupament de càncer de pell en la vida adulta.

Tal com apunta la Dra. Christina Schepers, especialista en dermatologia de Clínica Planas, "la pell té memòria i un percentatge molt elevat dels càncers de pell es deuen a una exposició solar excessiva". Per tot això, des de Clínica Planas s'aconsellen les següents mesures preventives amb menors:

  1. Platja amb nens, a primera hora del matí o al capvespre. Nens i adults han d'evitar les franges horàries solars més perjudicials, de 12 a 16 h. En el cas de nens de curta edat, l'ideal és que els jocs a la platja siguin amb els primers i els últims raigs de sol.
  2. Nadons, sempre a l'ombra. Cal evitar l'exposició solar dels nadons fent ús de barreres físiques (roba i para-sols). Per a les zones que no quedin cobertes, es recomana l'ús de cremes solars minerals, sense químics, que actuen també com a barrera física.
  3. FPS 30 o superior. L'exposició solar dels nens requereix l'ús d'un fotoprotector adequat, amb un factor de protecció de 30 o superior i que protegeixi dels rajos UVA i UVB. La crema s'ha de posar abans de l'exposició solar i repetir l'aplicació cada dues hores. D'altra banda, per evitar reaccions al·lèrgiques, es recomana evitar cremes amb conservants com el PABA i filtres químics com l'octocrilen.
  4. Protegir també en dies ennuvolats. Els núvols poden donar una falsa sensació de seguretat, però els raigs UV els travessen. Així que cal fer el mateix ús dels fotoprotectors que en un dia assolellat.
  5. Totes les zones del cos ben cobertes. Posar crema solar a un nen no és tasca fàcil, però això no és excusa perquè protegim bé tot el cos, sense oblidar cobrir orelles, mans i plantes dels peus, que queden molt exposats al sol. Gorres i para-sols no han de faltar en un dia de platja amb nens, i també és recomanable protegir la pell amb roba, la millor defensa per prevenir cremades.
  6. Mantenir l'organisme hidratat. L'exposició solar deshidrata amb facilitat l'organisme d'un nen; per això cal oferir amb freqüència líquids o aliments rics en aigua per mantenir uns bons nivells d'hidratació.
  7. Davant d'una cremada solar infantil, anar al metge. En el cas que es produeixi una cremada solar en menors d'un any, no cal restar importància al mal, sinó tot el contrari. Caldrà acudir al centre mèdic més proper perquè sigui tractada.