Infància 24/11/2021

El poder de la música en moments difícils

L’Hospital Sant Joan de Déu, primer hospital de Catalunya que porta la musicoteràpia a casa dels infants que requereixen atenció pal·liativa

2 min
Una musicoterapeuta visita els infants a casa per fer amb l'infant i la seva família activitats musicals amb l’objectiu d’afavorir el benestar de l’infant i facilitar la interacció amb els pares.

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha posat en marxa, per primer cop a Catalunya, un servei de musicoteràpia a domicili per als infants que pateixen malalties greus que amenacen o limiten la seva vida o malalties cròniques complexes que requereixen atenció pal·liativa.

Aquesta iniciativa pretén afavorir el benestar de l’infant i facilitar la seva interacció amb els pares, i està vinculada a un estudi de recerca que té com a objectiu determinar quin impacte té la musicoteràpia en els nens malalts i les seves famílies: si pot ajudar a normalitzar la seva vida, a experimentar moments de vitalitat significatius, enfortir el vincle familiar, etc.

Cada dia una musicoterapeuta de l’Associació Ressò–l’entitat que col·labora amb l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona des del 2005 per oferir musicoteràpia als pacients que hi estan ingressats– visita a casa dos infants que pateixen malalties greus o cròniques complexes per fer amb ells una sessió de musicoteràpia de tres quarts d’hora de durada aproximadament durant la qual canten cançons o toquen instruments musicals. Abans i després de la sessió, es recullen diferents dades per valorar l’impacte d’aquesta activitat en el benestar del nen i la família. En l’estudi de recerca, que tindrà una durada de 24 mesos, hi participaran un total de 75 pacients.  

La posada en marxa de la musicoteràpia a domicili per a infants que requereixen cures pal·liatives ha sigut possible gràcies a una donació de l’Asociación Benéfica Anita, una entitat sense ànim de lucre impulsada per la família i amics d’una nena que va morir a conseqüència d’un càncer. L’associació treballa per fomentar la investigació del càncer infantil –especialment els tumors de cèl·lules germinals– i el benestar i l'assistència dels infants afectats. 

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona tracta cada any 350 infants que requereixen atenció pal·liativa i a la complexitat. Dos terços són nens amb malalties greus que poden morir durant la infantesa, i la resta tenen malalties cròniques complexes. 

stats