L’adopció animal, la millor opció

Cada any s’abandonen 150.000 gossos i gats a l’estat espanyol, dels quals més de 40.000 a Catalunya

L’ADOPCIÓ ANIMAL,  LA MILLOR OPCIÓ
Paloma A. Usó
04/06/2016
3 min

La que ve a continuació és una història amb dolor i abandonaments, però amb final feliç. De les que agrada d’explicar. Tot arrenca el 2014, quan la Fundació Altarriba -una ONG creada el 1998 que promou la protecció dels animals- impulsa el programa PEPA (Projecte Educa Protegeix Aprèn), una campanya de conscienciació adreçada a escolars de 9 a 12 anys per promoure l’adopció d’animals de companyia, en lloc de comprar-los. Cada any a Espanya s’abandonen 150.000 animals, entre gossos i gats, dels quals a Catalunya són més de 40.000 els que es deixen al carrer.

“Entre gosseres i protectores es recullen més de 400 animals del carrer. Dels 150.000 abandonats un alt percentatge han patit, a més, maltractaments dels seus amos”, alerta Yolanda Valbuena, coordinadora del PEPA. “Anem molt per darrere d’altres països europeus en qüestió de sensibilització i respecte pels animals i la natura. Hem de començar pels nens, per la seva influència en els adults”, argumenta. Des que va començar el PEPA -compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació-, la fundació ha visitat una dotzena d’escoles barcelonines i ha atès més de 500 escolars.

CORRETJA DE LA TRANSMISSIÓ

Tenint en compte que els infants són una excel·lent corretja de transmissió cap a la família i que solen connectar molt bé amb el món animal, el març de 2014 la fundació va visitar l’Escola l’Horitzó de Barcelona, un centre que aposta per la formació humanística i científica i que treballa per projectes. “Els alumnes de 5è van prendre molta consciència de la importància d’una bona atenció i de l’adopció dels animals. De fet, el respecte cap a la vida i la diversitat, la responsabilitat i l’esperit crític són uns valors que promovem al centre des de fa més de 40 anys”, detalla la directora, Maria de Montserrat Oliveras.

Tant és així que a les colònies de l’octubre passat aquells mateixos alumnes, que ja han arribat a primer d’ESO, van visitar el refugi de la Fundació Altarriba a la Bisbal d’Empordà. L’Helena Blanco, de 12 anys, va quedar molt sensibilitzada. “M’insistia sovint que havíem d’adoptar un gos del refugi perquè hi ha molts abandonaments i ens necessiten. Ja tenim una gossa i jo li deia a l’Helena que sí, però que tingués paciència”, detalla la seva mare, la Nieves Blanco.

El març passat, un altre company de classe, el Patrik, es va assabentar juntament amb la seva mare, l’Eva Díaz, que en un polígon industrial hi havia una gossa lligada, en molt males condicions. “El seu estat de salut i l’aspecte eren lamentables. Era una gossa velleta i abatuda, envoltada de brutícia, amb molt poc espai per moure’s. Ens vam assabentar que el seu propietari era un caçador. Després de diversos intents de parlar amb ell perquè ens la donés -ens va insultar i era molt hostil- vam acabar denunciant-lo als Mossos per maltractament animal”, detalla Díaz, que és jutge i experta en legislació proteccionista dels animals. Li van posar una multa de 600 euros i li van ordenar que arrangés l’espai. Al final, el caçador va cedir la gossa a la família del Patrik. “Ja tenim cinc gats a casa i la vam portar al refugi de la Fundació Altarriba perquè la controlés el veterinari. El Patrik ho va explicar a l’escola i de seguida l’Helena va convèncer la seva mare que havia arribat el moment d’adoptar-la i donar-li una vida millor”. L’animal (a qui veiem a la foto amb l’Helena i el Patrik) es diu Canela, té 14 anys i acaba de superar una operació de matriu. “Ens ha canviat la vida a millor i, tot i que ha tingut una vida difícil, ara és feliç, rep molt d’amor i també ens en dóna”, conclou la família Blanco.

stats