Amb ulls de joc

Jocs i joguines per combatre la televisió a l'estiu

No us enganyarem, no hi ha cap joguina que pugui superar el poder anestesiant que té una pantalla, però hi ha materials que ens poden ajudar

2 min
Experiencies sensorials

BanyolesAmb l’arribada de l’estiu les criatures disposen de moltes més hores lliures per jugar i les famílies solem tenir problemes per solucionar aquest temps dels nostres infants i és fàcil recórrer a les maleïdes pantalles.

M’avorreixo

Hi ha estones dels dies d’estiu que recordem amb terror: és aquell moment de calor màxima en què només es pot fer migdiada i de cop apareixien els nostres fills per la porta demanant que hi juguem perquè s’avorreixen. Per cert, no sé si ho sabeu, però no passa res si no jugueu amb els vostres fills. Els primers dies vam posar dibuixos i pel·lícules, però ràpidament ens vam adonar que no podia ser cada dia i, al final, ens vam acabar acostumant a dormir amb la banda sonora del joc dels fills a casa. Perquè sí, vam aconseguir que juguessin sols en comptes de mirar pantalles.

Verdura i fruita o pizza i llaminadures

No us enganyarem pas, no hi ha cap joguina que pugui superar el poder anestesiant que té una pantalla. Seria com dir que hi ha un plat de verdura amb fruita per postres que és més suculent per als infants que una pizza i una bossa amb llaminadures. En canvi, tots sabem que cal menjar verdura cada dia i llaminadures molt de tant en tant. Doncs ara canvieu la paraula verdura per joc i llaminadures per pantalles i tingueu en compte que el joc, l’haureu de defensar igual o més que la mongeta tendra.

Materials per combatre les pantalles

  • Per als més petits, entre 3 i 6 anys:

Materials que els permetin manipular i experimentar, com una safata sensorial que podeu emplenar amb diversos materials per explorar en funció de les ganes que tingueu de netejar després: aigua, sorra, plastilines i masses per modelar, etc. Complementeu-la amb estris diversos per emplenar com cullerots, pales, lliuradors, culleres, olles petites, teteres, flameres, etc.

  • De 6 anys en endavant:

Podeu continuar amb propostes sensorials perquè sempre triomfen i afegir-hi joguines i materials basant-vos en dos criteris: que els facin plantejar-se preguntes o que els permetin tirar endavant projectes a llarg termini, com estris de cuina reals, eines reals a la seva mida, material artístic de qualitat, una càmera de fotos...

Conclusions

Digueu-nos naïfs, però tant de bo tornessin els crits que sentíem pel celobert dels adults dient: "Prou, calleu, sisplau!" I les cares de pànic dels cambrers quan la canalla acabava de dinar i començava a circular pels restaurants... Tant de bo tornéssim a deixar als infants ser infants.

stats