Infància 30/11/2021

Innovació per millorar la salut dels infants

Un caramel intel·ligent amb finalitats diagnòstiques, projecte guanyador del Pediatric Innovation Day

3 min
Presentació del projecte guanyador durant la jornada "Pediatric Innovation Day".

Una plataforma que permet als infants amb problemes de logopèdia fer rehabilitació a casa, jugant; una aplicació que ajuda els professionals a diagnosticar de manera precoç alteracions psicoemocionals i problemes de salut mental en les dones que acaben de ser mares i que poden repercutir negativament en el vincle amb el seu nadó, i un caramel intel·ligent que permet diagnosticar de manera fàcil, ràpida i no invasiva la celiaquia. Aquests són alguns dels projectes innovadors que s’estan desenvolupant en l’àmbit de la pediatria i salut maternoinfantil i que optaven a un premi a la Pediatric Innovation Day, una jornada científica impulsada pel hub i4Kids i liderada per l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona que es va celebrar el 21 d’octubre a Barcelona, al CosmoCaixa.

La trobada va servir per conèixer la decisió del jurat, que va triar The Smart Lollipop com a projecte guanyador. Es tracta d'un dispositiu basat en un caramel que detecta malalties mitjançant una mostra de saliva, cosa que permet diagnosticar de manera ràpida i no invasiva algunes patologies, com ara la celiaquia. El funcionament és senzill: el nen es menja un caramel de pal amb aspecte de Chupa-Chups però sense llençar el pal, que incorpora el dispositiu on es recull la mostra de saliva i que conté biomarcadors que permeten identificar patologies diferents. Fins ara, els assajos han permès detectar hipercolesterolèmia i celiaquia, però l'objectiu és afegir-hi més línies de diagnòstic.

El dispositiu guardonat va ser seleccionat entre sis finalistes, que van destacar entre els gairebé cinquanta projectes presentats al concurs convocat per i4KIDS. En segon lloc, es va situar la plataforma de rehabilitació logopèdica Blapp, una proposta terapèutica autoadaptativa i amb reconeixement de veu. Blapp ofereix jocs controlats pel terapeuta, que introdueix variables de l'activitat segons les necessitats de cada pacient i en monitoritza l'evolució.

La tercera posició va ser per al projecte Neosonics, un dispositiu no invasiu per a la detecció de la meningitis en nadons. Aquesta infecció, potencialment mortal, és molt difícil de diagnosticar, especialment en nadons, ja que els símptomes són molt inespecífics. Aquesta solució utilitza ultrasons d'alta freqüència per mesurar, de manera no invasiva, la concentració de glòbuls blancs al líquid cefalorraquidi i ajuda a identificar les sospites de meningitis. Actualment, l'únic sistema de detecció és una punció lumbar.

El finançament per investigar i innovar en pediatria, una assignatura pendent

Els premis estan dotats amb 15.000 euros per al guanyador i 7.500 per als finalistes. L'objectiu d'aquests reconeixements és impulsar projectes d'innovació mèdica en l'àmbit pediàtric, un camp en què cal generar nous models i mecanismes de finançament, així com una millor coalició entre els elements que formen part de l'ecosistema en salut pediàtrica. Iniciatives com el Pediatric Innovation Day i el concurs de projectes impulsat per i4KIDS tenen l'objectiu de fomentar la innovació pediàtrica i posar l'accent en la necessitat d'invertir perquè les idees es puguin materialitzar i aportar valor social.

Actualment, la manca d'inversió per part del sector públic i privat fa que els recursos econòmics destinats a la innovació pediàtrica siguin insuficients i de difícil accés. Per aquest motiu, avenços com els que proposen els projectes presentats sovint estan infrafinançats en comparació amb els destinats a la millora de la salut dels adults.

A la sessió hi van participar inversors i agents públics, que van ressaltar la necessitat d'implicar institucions i comunitat científica en propostes com les presentades a la jornada científica, que van ser un exemple de l'alt nivell d'innovació pediàtrica que hi ha a l'Estat.

El hub d'innovació pediàtrica i4Kids, liderat per l'Hospital Sant Joan de Déu, té com a missió impulsar projectes d'innovació en l'àmbit pediàtric i maternoinfantil amb l'objectiu d'aportar solucions dissenyades, desenvolupades i provades amb els infants. En formen part 25 entitats membres que reuneixen més de 75 grups de recerca, 22 empreses de la indústria i organitzacions de pacients, i compta amb inversió privada i pública.

stats