ELISABET ESCRICHE

L’Èric ja no té mal de panxa

Impulsen un projecte pioner per garantir que infants celíacs en situació de pobresa puguin seguir una dieta adequada

Projecte per atendre nens celíacs en situació de pobresa / CREU ROJA CATALUNYA Zoom

Quan l’Èric, de 9 anys, menja aliments amb gluten acaba, la majoria de cops, a la consulta del metge per mal de panxa. Les pedres que té a la vesícula des dels tres mesos fan que tingui intolerància a aquest tipus d’aliments i als que porten llet o ou. El malson econòmic que ha viscut la seva mare, la Sandra, els últims quatre anys ha fet que la família no sempre pogués fer front a la despesa que suposa comprar menjar sense gluten. Per posar-ne un exemple, un paquet de macarrons sense aquesta proteïna costa quatre cops més que un de normal. “Amb uns ingressos de 300 euros al mes, no m’ho podia permetre, no podia”, insisteix la Sandra amb un punt d’impotència.

El problema es va resoldre fa dos mesos gràcies a un projecte pioner impulsat conjuntament per la Creu Roja, l’Associació de Celíacs de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Es tracta que les famílies amb dificultats econòmiques rebin un cop al mes cistelles amb aliments aptes per a infants i joves de 0 a 16 anys amb intolerància al gluten i la lactosa. En alguns casos, es combina amb l’entrega de targetes precarregades per comprar menjar fresc als comerços de la cadena Bonpreu. “Ara l’Èric ja pot menjar pa de motlle, torrades, cereals, xocolata negra i, sobretot, pasta. De fet en demana cada dia”, diu la Sandra mentre se li escapa un somriure.

Els aliments que es distribueixen cobreixen el 30% de les necessitats alimentàries dels menors celíacs, el 12% dels casos d’intolerància a la lactosa i el 8% d’al·lèrgies a l’ou i la llet. “Una persona celíaca mal alimentada pot patir problemes de salut greus. Era bàsic, necessari i urgent, doncs, garantir una dieta adequada per a aquests nens”, explica Antonio Pérez, responsable dels projectes d’alimentació infantil de la Creu Roja a Catalunya.

PROVA PILOT

La iniciativa, que està en fase de prova pilot des del desembre passat, de moment arriba a una cinquantena de nens de la demarcació de Barcelona. Va començar després que l’Observatori de la Creu Roja detectés que un 2,3% de les famílies que atén en projectes de lluita contra la pobresa tenen fills amb intolerància alimentària, la majoria celíacs, i un 5,7%, amb diferents tipus d’al·lèrgies. “Els lots d’aliments els confeccionen nutricionistes de la Creu Roja assessorats per l’Associació de Celíacs de Catalunya”, detalla Pérez.

A banda de la cistella d’alimentació, la iniciativa també preveu tallers per als pares per ajudar-los a fer menús aptes per a celíacs. De fet, segons el responsable dels projectes d’alimentació infantil de la Creu Roja a Catalunya, la iniciativa acaba beneficiant de forma indirecta tot el nucli familiar: “Moltes d’aquestes intoleràncies són genètiques. Si li garanteixes una dieta adequada al fill, de retruc també ho fas amb altres membres de la família que puguin tenir el mateix problema”. Com la majoria de programes que inicia la Creu Roja, es preveu que aquesta prova pilot s’estengui a partir de l’any que ve a tot Catalunya i, alhora, arribi a més famílies de Barcelona. “De fet hem detectat molts més usuaris que de moment no es poden beneficiar del programa”, diu Pérez.

2,3%

De les famílies que atén Creu Roja en projectes contra la pobresa tenen fills amb intolerància alimentària, la majoria celíacs.

A banda de deixar de tenir mal de panxa, la família de l’Èric i la Sandra comença a sortir del pou en què ha estat els últims quatre anys. Després de dos anys amb feines intermitents i de dos més sense feina, la Sandra fa dos mesos que treballa en el torn de nit d’una empresa.