Què hi ha per menjar?

Cinc propostes de llegums per als més petits més enllà de l'amanida

Són opcions que fan més atractives les llenties o els cigrons per a la canalla

Joana Costa
3 min
Les cinc propostes de menjar.

BarcelonaQue complicats són de donar els llegums a la canalla: no ajuda ni la seva forma (aparentment poc amiga d'empassar-se), ni el seu gust rústic ni tampoc la seva pell, sovint aspre i, segons com, una mica indigesta. Aquestes llavors poc agraciades no són un cavall guanyador en la gastronomia infantil, en què la pasta a la bolonyesa i el pollastre fregit solen endur-se la millor fama. Ara bé, també és culpa de com els adults hem preparat sempre aquests ingredients, amb tendència a l'avorriment i a una posada en escena que ve poc de gust. I no es tracta exactament de fer ara que els llegums siguin el plat més sexi d'Instagram o el més viral de TikTok, però certament tenen més possibilitats de les que els acostumem a donar i, sobretot pel que fa a la canalla, es poden degustar de maneres més divertides, emmascarades i especialment saboroses. Com a mínim que no sigui dit que no hem intentat introduir-los un aliment ple de nutrients i proteïnes tant o més interessants que les de la carn.

1
'Snack' de cigrons
Snacks de cigrons.

No volem que les criatures s'atipin de snacks industrials i poc saludables i amb raó els vetem de la seva dieta, fins i tot quan hi ha piscolabis i pica-piques on poden tenir presència. Una proposta supersaludable és fer-los snacks de cigrons, tot i que cal tenir en compte que és un aperitiu per a la canalla més gran, que ja sap mastegar. Aquesta recepta és tan senzilla com agafar cigrons cuits, assecar-los amb paper de cuina (com més secs, més cruixents) i, en un bol, barrejar-los amb sal i oli (o amb espècies més agosarades si la canalla hi està habituada). Després s'han de coure al forn (o a la fregidora d'aire) durant uns 20 minuts a 200 graus.

2
Hamburgueses de llegums
Hamburguesa de llenties.

Les hamburgueses són una manera ideal de consumir llegums sense adonar-se'n, ja que barrejats amb altres ingredients treuen el seu perfil més rústic i cremós i són realment saborosos. De variants n'hi ha moltes, tant amb mongetes com amb llenties o cigrons, però una recepta bàsica implica fer un sofregit de verdures (ceba, porro, all i pastanaga), triturar-lo amb mongetes i una mica d'arròs bullit (fins que la barreja quedi ben integrada) i, després, afegir-hi pa ratllat. Finalment, s'ha de donar forma a les hamburgueses i fer-les a la planxa. Això mateix es pot fer amb llenties o amb cigrons, i jugant amb altres ingredients i fins i tot espècies.

3
Creps de cigrons
Creps de cigrons.

La farina de cigrons és cada cop més popular al receptari actual: el seu gust fort pot contrarestar-se barrejant-la amb altres farines, com la de blat o la d'arròs, però és una qüestió de costum, així que un cop habituada la canalla no rondinarà per menjar productes amb aquesta farina de base. Un plat molt interessant són les creps de cigrons, que es poden farcir d'ingredients salats, com pernil i formatge o ou, i també dolços, com xocolata. Per fer la massa s'ha de batre una part de farina de cigró amb dues parts d'aigua i una mica de sal i oli.

4
Crema de llenties
Crema de llenties amb coliflor i curry.

Una crema és una excel·lent opció per incloure els llegums a la dieta dels nostres infants. A més, si bé no és una idea revolucionària, servir els llegums en aquest format pot fer que vinguin més de gust a la canalla. Per fer una crema, el més fàcil és estovar ceba i api (incloses les fulles) i afegir-hi pastanagues, pebrot, patata i all. Un cop tot això s'hagi escaldat, s'hi han d'afegir les llenties, unes fulles de llorer i submergir-les en brou durant 30 minuts. L'últim pas és, òbviament, passar-ho tot per la batedora fins a aconseguir una textura suau, i corregir el punt de sal.

5
Edamame
Vaines d’edamame.

Altament consumit al Japó, aquest llegum és un dels snacks de moda arreu. Es tracta de llavors de soja tendra i comercialitzada encara dins de la beina. Abans de tornar-se una llavor dura i seca, la soja és tendra i d'un característic color verd. L'edamame és molt fàcil de preparar i el repte més gran ha estat tradicionalment trobar la matèria primera, però la seva popularització ha fet que estigui present en la majoria de grans supermercats a la secció de congelats. D'aquesta manera, només cal coure les beines en aigua bullent o al vapor entre tres i cinc minuts, escórrer i salar-les al gust. Es degusten tíbies o fredes i es poden torrar lleugerament al wok per fer-les més cruixents.

stats