Cosir no està passat de moda

L’aprenentatge de la costura no ha tornat, sinó que mai ha marxat del tot

Cosir no està passat de moda  Desenvolupament motriu
Natàlia Costa
08/02/2020
3 min

Evocar quan a les velles escoles ensenyaven a cosir a les nenes sembla una imatge antiquada, obsoleta, vella i en desús, lluny de tot progrés. Superant estereotips, val a dir que aquesta fotografia no s’ha esborrat mai de la nostra societat i perviu, de fet, malgrat els prejudicis i les imposicions d’una societat del fast fashion i del consumisme voraç: les nenes i els nens segueixen volent cosir i desplegar tota la imaginació i creativitat de què són capaços sobre les peces que cusen, i són diversos els tallers a Catalunya que ofereixen cursos perquè la flama d’aquest coneixement segueixi viva entre els ciutadans del futur. Per exemple, Laura Sánchez, d’Art i Moda, proposa tallers regulars per a nens i joves d’entre 9 i 16 anys, a banda de cursos intensius de cap de setmana, en què explica que queda meravellada de la capacitat de treball que tenen els alumnes i de com arriben a concentrar-se per fer-ho bé. “Tenen una frescor que els permet absorbir tota la informació que els dones i quan acaben el seu projecte són els més feliços del món. És realment fantàstic donar-los classe”, diu.

ELLS HO DEMANEN

Sánchez explica que, en el cas dels seus tallers, “aquesta mena d’activitats són sol·licitades pels nens directament”, i que no solen ser els pares els que pensen en apuntar els seus fills a aquest tipus d’activitat, sinó que els nens demanen aprendre a cosir per si mateixos. Normalment, als seus tallers hi van nens a partir dels 9 anys i, tot i que s’hi interessen els dos gèneres, són més nenes que nens. El mateix perfil es dona a l’escola Liro Liro La Teva Modista, on la seva directora, Marta Fabra, també coincideix en el fet que “en moltes ocasions són els fills qui demanen als pares apuntar-se” a les seves activitats. Segons la seva experiència, ho demanen “bé perquè ho han vist a internet en vídeos de YouTube o perquè tenen algú pròxim a la família que també fa aquesta activitat”. Sigui com sigui que hi segueixen arribant, Fabra explica que el que més els agrada al final de tot és “poder fer-se la seva roba començant des de zero i veure tot el procés”.

Els mateixos motius persegueixen els alumnes de Laura Sánchez, que afegeix: “Els fascina el moment de veure el projecte acabat. És, com se sol dir, un momentàs ”. A tots dos tallers de costura hi comencen fent treballs manuals accessibles, com per exemple necessers o bosses fàcils, i en després poden seguir amb faldilles, vestits i jaquetes. Fins i tot poden arribar a fer peces realment molt elaborades si es té en compte la seva edat. “Molts cops són petits artistes!”, exclama Sánchez.

ÉS GRATIFICANT I PER SEMPRE

A banda dels resultats tangibles, cosir és una activitat plena de beneficis personals. Per a Sánchez, “la costura et fa sentir a gust amb tu mateix, ja que la pots fer en companyia d’altres persones o tu sol”, i apunta també que sempre deixa un bon regust perquè dissenyar la pròpia roba és gratificant. “El plus d’aprendre-la de petits sempre els acompanyarà i, en qualsevol moment de les seves vides, podran agafar una màquina i passar una bona estona cosint-se alguna cosa”, afegeix. D’altra banda, per a Fabra, el fet de confeccionar la seva pròpia roba permet també valorar la feina que hi ha al darrere del disseny de moda, així com donar-los una gran satisfacció.

Desenvolupament motriu

Els avantatges de la costura en el desenvolupament físic i psicològic no s’han de menysprear. La Laura Sánchez ho té clar: cosir desenvolupa la psicomotricitat fina i la comprensió de com muntar una peça de roba, a més d’ampliar la capacitat mental al voltant de l’espai. També incrementa la capacitat tècnica d’aprendre a utilitzar les màquines de cosir i la possibilitat de deixar volar la imaginació quan dibuixen i dissenyen models propis. Per a Marta Fabra, a més de fomentar la creativitat, aquesta afició ajuda a desenvolupar la concentració i també permet als nens desconnectar del seu dia a dia.

stats