T.G.

Personatges de conte que entren a l’hospital

Una iniciativa que permet que il·lustradors contemporanis cedeixin alguna de les seves creacions per a la planta de pediatria de l’Hospital Sant Camil

Personatges  de conte que entren a l’hospital / CONTE VA Zoom

L’Associació pel Foment de la Literatura Infantil Judit Sendra ha decorat el vestíbul de l’Hospital Sant Camil, a Sant Pere de Ribes, amb tretze il·lustracions de personatges de conte, dibuixats amb quatre colors plans: blanc, negre, verd i vermell-taronja. “Vam optar per aquests colors perquè buscàvem coherència i unitat entre les creacions dels tretze il·lustradors, que, per separat, tenen un estil molt diferent”, afirma l’il·lustrador Sebastià Serra, membre de l’associació.

La iniciativa ha vinculat l’Associació amb la planta de pediatria de l’hospital en un projecte que és altruista i pensat per millorar el benestar de les criatures hospitalitzades. “El més important és que els curem i els atenguem bé i que el tracte sigui agradable, però és evident que l’atmosfera hi ajuda”, afirma el cap de pediatria de l’Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes, Andreu Fenollosa.

Durant un any sencer els quadres hi estaran penjats. “I ara dic un pensament en veu alta, que és que l’any vinent puguem renovar-los amb creacions noves o ampliar la decoració per a la planta”, diu Sebastià Serra. El cas és que l’associació, creada en memòria de la professora i entusiasta de la literatura infantil Judit Sendra, organitza cada any a Vilanova i la Geltrú la Fira 'Conte va! Va de contes', “que vol difondre els contes des de tots els vessants”, explica ara Jaume Sendra, pare de la Judit, i membre de l’associació. I allà va sorgir la idea.

Dins de la jornada de la fira, que enguany ha arribat a la seva cinquena edició, un grup d’il·lustradors van pintar els seus quadres en directe. “El primer any, els membres de l’associació vam convidar una sèrie d’il·lustradors, però a partir del segon any cada un dels creadors ha convidat un altre il·lustrador”, diu Serra. És un funcionament “autogestionat, que crea xarxa, que no saps cap on va, però en què la qualitat està assegurada”.

Així doncs, aquest any, el 13 de maig passat, a la plaça de les Neus, tretze il·lustradors van pintar el seu quadre de fusta, repenjat en un faristol, uns al costat dels altres. “Van començar i acabar les il·lustracions allà mateix, així que tothom en va poder contemplar el procés”, explica Sebastià Serra, que també hi pintava. Després, des del maig fins a principis de juliol, quan s’han penjat els quadres, han fet “feina per pintar-hi els marcs, que cada pintor va decidir com volia que fos”. El resultat és molt engrescador. D’una banda, la iniciativa enllaça amb l’esperit de l’associació, dedicada a la jove professora, morta per un càncer, que tant va fer per les criatures. De l’altra, la planta de pediatria de l’Hospital Sant Camil aconsegueix beneficiar-se d’una iniciativa altruista, que agraeixen i valoren “molt positivament”, diu el cap de pediatria.

PRIMERES IMPRESSIONS

Des que a principis de juliol hi van penjar els quadres, “les famílies ja han fet arribar molts comentaris”. Els agrada, perquè “es veu diferent, l’espai està més ple i queda trencador”, diu Fenollosa. El cap de pediatria recorda que la Fundació Sant Camil treballa sovint amb voluntariat, que s’encarrega de celebrar les dates més assenyalades del calendari. “Celebrem fins i tot el Carnaval, i tots els professionals es disfressen, a més de decorar la sala”. Tot i això, és la primera vegada que ha col·laborat amb artistes per a una iniciativa d’aquest tipus, la de decorar la planta de pediatria.

Seguint aquest fil, Sebastià Serra i Jaume Sendra, de l’Associació pel Foment de la Literatura Infantil Judit Sendra, subratllen que “la intenció és col·laborar-hi durant anys”. Cada any, a la Fira 'Conte va! Va de contes' els il·lustradors hi pintaran en directe i cediran els seus treballs a l’hospital. “I nosaltres ho agraïm, i hi creiem, en la seva feina”, conclou el cap de pediatria de l’Hospital Sant Camil.