LAURA PINYOL

Anem d’excursió. Consells imprescindibles i llocs únics per descobrir

Les criatures no poden ser una excusa per no anar d’excursió. Només cal ajustar les rutes, les expectatives i gaudir dels infinits espais naturals del nostre país, en família!

Excursions en família / GETTY Zoom

Les famílies que són excursionistes incorporen aquesta activitat des del moment que arriben les criatures. Si heu crescut anant d’excursió a la muntanya i explorant espais naturals, és probable que aquesta manera de viure segueixi sent un filó. Pensar que els nadons o els nens no poden adaptar-s’hi és desajustat; el que cal és, sobretot, que els grans s’hi adaptin i emmarquin les sortides i les caminades al nivell de dificultat i a les distàncies que podran recórrer els més petits.

UN ESTIL DE VIDA

Barbera Vastenavond i Rafael Servent són els autors de la col·lecció de llibres 'Excursions amb nens des d’una àrea de pícnic', editats per Cossetània, que han publicat les edicions de la Catalunya Central, el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, la Costa Brava, l’Alt Pirineu, l’Alt Penedès i l’Anoia i l’Alt Ter. El seu afany per descobrir l’entorn els va impulsar a crear, primer, el portal Exploratgn.cat, que va servir de germen per a les guies posteriors. El denominador comú d’aquesta col·lecció d’excursions és que estan pensades perquè la sortida sigui una àrea de pícnic: “Les necessitats dels nens són molt diferents de les dels adults: ells necessiten dinar, una estona de joc, espai per córrer, i les àrees de pícnic compleixen aquests requisits”. Una altra de les utilitats és que les rutes no es distingeixen per dificultats sinó per edats i, potser el més rellevant, són rutes fetes per pares que adrecen a altres pares. Compartir complicitats sobre què representa emprendre una excursió és de gran utilitat.

Però tot això avui només és un graó més i Vastenvond i Servent han impulsat la plataforma YouMeKids.com, el resultat d’una manera “d’educar els nostres fills i conèixer de més a prop el nostre territori”. Avui totes les experiències recollides per la família, juntament amb el seu fill Rafel i la seva filla Queralt, omplen aquesta plataforma, que ja no només agrupa propostes de sortida per fer en família (molt recomanables) sinó també altres consells “per aprofitar el lleure com a part del desenvolupament creatiu i individual dels nens”.

EXPLICAR EL MÓN

Cada sortida és una excusa per aprendre alguna cosa nova”. Per exemple, explicar que la força de l’aigua servia per moure molins per moldre farines o fer paper és “més entenedor si vas a la recerca d’algunes ruïnes d’una central hidroelèctrica resseguint un riu”. I, si després de caminar, acabes l’excursió amb una remullada... “l’èxit està garantit”. YouMeKids ha nascut amb el propòsit de compartir aquestes experiències amb altres famílies. Algunes de les rutes que us proposem en el destacat tenen el seu segell, com la de les Cadolles Fondes, a Ulldemolins, o la ruta per Montserrat des del Bruc.

“No costa gaire gaudir d’un dia d’experiències a la natura”, diu la Barbara, però és millor que la planifiqueu i l’organitzeu detingudament. A continuació, us oferim una sèrie de recomanacions bàsiques i llocs d’interès de cada comarca. Tenen diferent grau de dificultat i es poden fer a peu o en bicicleta, però són pensades per compartir amb la família. Descobrir el món conjuntament -els nens sempre tenen la seva visió de les coses, encara que als pares els sembli que són ells els que els hi ensenyen-és una oportunitat única per decidir mirar-se el paisatge d’una altra manera.

Amb prudència, calceu-vos i gaudiu d’un país de racons infinits!