Família

Petons a la boca amb els fills: una mostra d'afecte o un gest incòmode?

Els experts discrepen: uns defensen que enforteixen la relació entre pares i fills i altres aconsellen deixar de fer-ho quan l'infant ja expressa la seva afectivitat

Mare i fill fent-se un petó
4 min

Barcelona"Per mi fer-me un petó a la boca amb els meus fills és com una abraçada intensa, és una manera més tendra de mostrar afecte, no li donem més importància", explica la Maria, mare de la Lucía i l'Èric, de set i tres anys, respectivament. Moltes famílies utilitzen els petons a la boca per saludar-se. De fet, s'ha vist en més d'una ocasió fer aquest gest a nombrosos famosos com David Beckham, Jessica Alba i algunes de les germanes Kardashian.

"Vam començar a fer-ho de forma inconscient, la meva germana es feia petons amb la seva filla, –és cert que ella havia viscut molts anys als Estats Units, on és molt comú– i nosaltres ho vam acabar incorporant de forma natural", explica la Maria. Per alguns és vist com una mostra més d'afecte i per d'altres com un gest incòmode, una realitat que divergeix segons les diferents cultures i societats. "Les demostracions d'afecte no són universals sinó que es basen en els acords i desacords evidenciats en els costums i les normes que cada cultura ha adoptat i transmet", explica Diana Marre, catedràtica del departament d'Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Depèn del país

"Hi ha comunitats o cultures on fer petons a la boca als infants és una cosa normal i en d'altres que ni tan sols fer petons és normal i menys en públic, i on les demostracions d'afecte adquireixen altres formes", desenvolupa Marre, membre del grup de recerca AFIN. Al continent asiàtic, Indonèsia o Tailàndia, a l'Àfrica especialment a Nigèria o en alguns països musulmans fer-se petons està vist com una falta de respecte o una ofensa pública que pot ser castigada. "Personalment, mai ningú m'ha dit res, ni m'han fet sentir incòmode, però sí que he vist a les xarxes algunes persones que ho critiquen, encara que tampoc m'ha afectat quan ho he llegit", comenta la Maria.

Hi ha molts crítics d'aquesta pràctica que utilitzen arguments com el consentiment sexual i la higiene. "A la nostra cultura nord-occidental, besar un fill o filla a la boca, depenent de quin tipus de petó sigui pot ser vist com no convenient", explica l'antropòloga. "En l'actualitat aquestes manifestacions desperten més alarma social perquè hi ha més consciència i difusió d'abusos sexuals en el si de les famílies", afegeix. Per altra banda, segons Marre, les recomanacions higièniques al llarg del temps han canviat i certs criteris actuals influeixen negativament en la imatge que pot produir un petó a la boca entre famílies i fills.

De fet, a David Beckham li van arribar milers de crítiques quan va gravar un vídeo fent-se un petó a la boca amb la seva filla Harper, de dotze anys i mostrant-ho a xarxes. "Els mitjans de comunicació, les xarxes socials i els influencers condicionen molt en la manera com es perceben aquestes pràctiques a la societat, però encara està per veure l'abast d'aquesta influència", explica Marre. Les crítiques van arribar al futbolista, sobretot, pel fet que va ensenyar als seus seguidors un petó, entès com un acte íntim, de forma pública. "Nosaltres no actuem diferent pel fet de ser en un lloc públic o a casa perquè ho vivim com un acte natural, però tampoc tindria cap problema a deixar de fer-ho si, per exemple, estiguéssim en un país on es considerés ofensiu", comenta la Maria.

Ajuda a enfortir el vincle?

"Fer petons a la boca reforça el vincle emocional i la relació que tinc amb els meus fills, crec fermament en el poder del contacte físic, els petons i les abraçades. Ens carreguen d'energia, ens consola, facilita l'expressió d'emocions, alliberen dopamina i incrementen la nostra seguretat", apunta la Maria.

Molts estudis científics demostren com els petons curen, donat que tenen efectes analgèsics, alliberen oxitocina i endorfines i reforcen el sistema immunitari. "Fer petons és una conducta social apresa, crec que instintivament molta gent ho practica perquè hi ha reciprocitat entre les persones que es fan el petó, tens una interacció i resposta directa, en canvi, quan fas un petó a la galta pot ser que no sigui recíproc", explica Sylvie Pérez, professora col·laboradora dels estudis de psicologia i ciències de l'educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Quan cal deixar de fer petons a la boca?

Per a la psicòloga, té sentit en infants molt petits que no han après aquesta conducta social i que, per tant, es pot construir com una mostra d'afecte, però en nens i nenes més grans que ja tenen capacitat per respondre i reciprocitat afectiva hauria de ser una conducta menys utilitzada. "Quan a un bebè li fem un petó a la boca, nota l'alè, la calor, la temperatura, el contacte, l'olor de la persona...no li fem cap mal, al contrari. Ara, a mesura que es van fent grans, la conducta hauria de minvar perquè ja hi ha aquesta reciprocitat", puntualitza.

Sobre la caducitat o no d'aquesta pràctica, la Maria creu que no hi ha una edat concreta. "Considero que s'ha de deixar de fer en el moment en què una de les parts no se senten còmodes, igual que fer abraçades o anar agafats de la mà pel carrer", comenta.

Els valors familiars, en aquest terreny polèmic, poden adoptar certes pràctiques perquè volen seguir el que és socialment acceptat, però els infants també poden sentir el pes de la societat i deixar de voler rebre petons a la boca en algun moment. "Si en algun moment passes, ho entendria perfectament, a més, està comprovat que a mesura que els fills o filles creixen, el tracte i el contacte físic poden anar canviant, ho considero part del cicle evolutiu", afegeix la mare de l'Èric i la Lucía.

Per a Pérez és important que els petons a la boca no es facin amb persones externes a les figures de referència: el pare, la mare o els germans. "S'ha de diferenciar el cuidador o cuidadora principal (o les figures més pròximes) amb els quals hi hagi aquesta construcció de vincle, de les persones que són alienes. No seria adient que una persona que no té una relació afectiva constant amb el nen o nena li faci petons a la boca, perquè no té cap funcionalitat, no té cap sentit", conclou la psicòloga.

stats