Patronat de Turisme Costa Brava Girona
Família 07/11/2022

Cultura a l’estil mar i muntanya

Som Cultura proposa un mes d’experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Redacció
4 min
De Sant Pere de Rodes en surt una excursió centrada en la poma.

Per setena vegada, els caps de setmana de novembre, la cultura tornarà a ser protagonista a la Costa Brava i el Pirineu de Girona gràcies a una nova edició del Som Cultura, el festival de les experiències culturals. Una quarantena de propostes innovadores que permetran redescobrir l’àmplia oferta cultural, patrimonial i artística de les comarques gironines, amb activitats ofertes per les entitats i empreses associades al Club de màrqueting Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Tot, en una iniciativa que persegueix estimular l’interès i el consum cultural entre la població local i els visitants durant la tardor i fomentar la creació de productes turístics innovadors i atractius que permetin donar a conèixer el territori en clau cultural mitjançant noves fórmules i llenguatges. 

La programació, que es concentra durant els caps de setmana del mes de novembre, s’agrupa en quatre blocs temàtics: Espais que són un tresor, Tastets de cultura, Tot un món de museus i Visites teatralitzades.

Al Castell d’Hostalric, amb 'La Casaca del Capità', convida els participants a resoldre un enigma a l’emblemàtic edifici

Visites teatralitzades

Un any més, el Som Cultura ofereix propostes per a tots els públics i pensa especialment en les famílies. En aquest sentit, i pel que fa a les visites teatralitzades, destaca la proposta que fan des del Castell d’Hostalric, amb La Casaca del Capità, que convida els participants a resoldre un enigma a l’emblemàtic edifici. Mentre miren de resoldre l’enigma, els visitants recorreran els espais més significatius de la fortalesa com la contraguàrdia, el polvorí de mixtos o la galeria a prova de bomba, indrets que permetran els visitants entendre un dels fets més destacats de la Guerra del Francès.

Per la seva banda, a la Canònica de Vilabertran han ideat la visita La Canònica en un sarró, on la protagonista és la Guillelma, una joglaressa que viu viatjant de poble en poble explicant històries i llegendes antigues. Música, dansa, llegendes i titelles ajudaran les famílies a submergir-se en el món medieval i a conèixer la història i les llegendes del seu entorn.

A Roses sentirem el llenguatge primitiu.

Finalment, a Roses s’ha programat una visita teatralitzada a la zona megalítica que es desenvoluparà en llengua primitiva! En aquest Unga! Unga!, les famílies viuran una visita carregada de riures prehistòrics per descobrir la petja de l’home prehistòric a la zona de la badia de Roses i el Cap de Creus. 

Tot un món de museus

El segon gran eix d’activitats per a les famílies tindrà com a protagonistes els museus. La Xarxa de Museus de les Comarques de Girona reprèn a Castelló d’Empúries la mostra dels diferents tallers que ofereixen aquests espais. En un matí podreu fer un tastet d’una vintena de tallers acompanyats d’una petita exposició a tall de mostra del ric patrimoni museístic que podem trobar a les comarques gironines. 

Finalment, la Fundació Cuixart proposa una activitat vinculada a l’art. Es tracta d’Action. Painting al Taller Cuixart i suggereix conèixer el taller del pintor Cuixart per pintar-hi una obra d’art en família que els participants es podran endur a casa.  

Tastets de cultura

Un altre dels grans blocs d’activitats del Som Cultura són els Tastets de Cultura, que també han estat pensats per gaudir-los en família. Una de les propostes més interessants és Del cim al monestir. Excursió i Tast de sucs de poma de proximitat, que proposa una ruta entre el Monestir de Sant Pere de Rodes i el Castell de Verdera on els participants resseguiran l’antiga ruta dels guaites del castell, tot descobrint les històries i llegendes de pirates i setges que durant segles han envoltat aquests dos grans monuments. L’activitat es tancarà amb un tast de sucs de poma, fruita emblemàtica de Girona. 

A Ripoll es farà l’activitat ‘Bàculs i trabucs’.

Espais que són un tresor

El quart i darrer eix del festival es proposa descobrir alguns dels espais més interessants des del punt de vista patrimonial. Així, amb l’activitat Bàculs i trabucs, el bandolerisme al monestir de Ripoll, les famílies podran conèixer el conflicte que es va produir entre els monjos del monestir i els vilatans de Ripoll a inicis del segle XVI. Amb una visita guiada, es recorreran diferents espais del monestir, però també llocs com l’església de Sant Pere i el centre històric del poble. Per la seva banda, el Gran Museu de la Màgia, de Santa Cristina d’Aro, organitza el taller de màgia No perdem mai la il·lusió, amb el qual podreu visitar una masia típica catalana del segle XVIII i aprendre diferents jocs d’il·lusionisme.

Podeu consultar tota la programació prevista a

https://somcultura.costabrava.org/som-cultura/

stats