Família 03/06/2021

L'auge de les joguines ecològiques

Els materials compromesos amb la sostenibilitat, una nova tendència que pren força

Joana Costa
5 min
Les joguines reivindiquen una concepció molt més sostenible

Seguint el canvi dels signes dels temps, les joguines també han fet un pas endavant i reivindiquen una concepció molt més sostenible i alineada amb les noves aspiracions dels pares i els fills, que se situen paradoxalment al costat de les dels seus avis i pares, quan les joguines estaven fetes a base de materials nobles i convidaven els nens a la inventiva i a la creativitat. La sostenibilitat, però també molts altres motius, estan ara mateix al darrere d'aquesta vocació, amb llançaments de línies com la de la marca Vtech de joguines ecològiques, que proposa als més petits aprendre jugant amb valors. En aquest cas, la marca ha anunciat que anirà substituint els plàstics procedents de combustibles fòssils per alternatives sostenibles en els seus productes, per exemple amb plàstics d'origen vegetal i també fusta procedent de boscos de gestió responsable certificada. Entre les seves creacions hi ha un camió de reciclatge, que crea un nou imaginari entre els més petits. D'altra banda, l'aposta per la sostenibilitat incorpora també embalatges sostenibles i reciclats, amb el compromís d'eliminar les parts de l'embalatge provinents de combustibles fòssils.

De fet, el cas d'aquesta empresa és l'últim a sumar-se a la tendència de les joguines ecològiques i sostenibles, un àmbit en el qual altres companyies fa anys que treballen amb fermesa. És el cas de Jugar i Jugar, des d'on la Carme i la Clàudia promouen el joc infantil de qualitat, amb un catàleg amb milers de productes triats un a un, a consciència, descartant-ne molts d'altres que han quedat pel camí. Segons expliquen, en un context comercial i empresarial més advers que mai, en què grans plataformes lluiten per guanyar mercat, elles no renuncien a la seva exigència de sostenibilitat, de condicions dignes de producció i de relacions humanes de qualitat amb tots els seus proveïdors i col·laboradors.

Bioplàstic, cautxú i bambú

També va en aquesta línia la selecció de l'establiment especialitzat joguinesecològiques.cat. La mestra i gerent de l'establiment, Roser Tió, assegura que actualment molts fabricants aposten per materials sostenibles, respectuosos amb el medi ambient, sense productes químics. Entre els materials sostenibles més usats hi ha el bioplàstic, que conté fibres de plantes, el cautxú, el bambú, el suro, el cotó orgànic, el vímet i la silicona platí. "També es fabriquen joguines amb plàstic reciclat d'ampolles i contenidors que es llencen al mar", explica l'experta. De fet, assegura que hi ha una empresa que els recull i en fa joguines. Ara bé, el rei dels reis dels materials és sobretot la fusta, el material més utilitzat de tots. Segons concreta, es tracta de fusta provinent de boscos sostenibles, ben tractada i decorada amb pintura a l'aigua.

Si parlem de joguina ecològica, el material rei és la fusta

Però els veritables protagonistes de tot el conjunt, els infants, ¿noten les diferències entre unes joguines i altres? Segons Tió, hi ha joguines de fusta tradicional que, envernissades, semblen de plàstic, només de tacte. En canvi, defensa que la fusta ecològica és rugosa i fa olor de fusta. "Els infants troben la diferència, sí", afirma. Segons afegeix, si es pensa en criatures a partir de sis mesos, quan els aprenentatges que fan són a través dels sentits, és important que tinguin joguines amb diferent tipus de material, llis, rugós, tou i fort. "Les paneres del tresor són un bon joc per descobrir diversos materials", descriu. Ja de ben petits els nadons trien el material que els agrada més. I és important que puguin triar els materials que els atrauen més. A més, incideix en el valor educatiu d'aquestes joguines. "Tenen un valor afegit i educativament això és important", diu. Per a ella, el fet de ser fabricats amb materials i processos que tenen cura del medi ambient i de les persones és important perquè els nens ho coneguin i ho valorin.

D'altra banda, indica que alhora "són joguines no sexistes, molt poc estructurades, perquè els infants desenvolupin la seva creativitat i se'ls desperti la imaginació". Igualment, incideix en la importància d'educar la mirada dels nens pel que fa a l'aspecte físic de la joguina, com considera que hauria de passar en altres àmbits. "La joguina de plàstic és perfecta i de colors vius, mentre que la joguina ecològica pot tenir imperfeccions, volgudament també, i els colors són més pàl·lids", descriu. Aquest fet també es dona en les fruites, les hortalisses i les verdures, que resulten "imperfectes, amb bonys, amb la pell rugosa i poc brillant", cosa que no vol dir que no siguin bones, avisa. En aquest aspecte, la joguina artesanal acostuma a una mirada menys processada i propera a la realitat.

Un tema que preocupa la societat

A parer seu, les joguines ecològiques viuen un auge perquè ja fa dècades que l'ecologisme és molt present en la societat, "i el canvi climàtic preocupa molt". Roser Tió observa que cada vegada les famílies estan més sensibilitzades i busquen productes de confiança, i això es dona "tant en joguines com en alimentació, o en els productes de neteja". Tió remarca que, en general, hi ha la tendència a comprar-los ecològics, de manera que els pares s'asseguren que les joguines no són tòxiques i que a més a més no contaminen. Per tant, preval la cura de la mateixa salut, la dels infants i la protecció del medi ambient. Ara bé, al mateix temps Espanya té camí per córrer, ja que és al grup de països capdavanters però a la cua, rere països com Alemanya, Itàlia, Bèlgica o França.

Tot i que la proposta de joguines ecològiques cada cop va a més i ho fa fent-se forat en establiments més grans, Tió assenyala que els usuaris en cerquen encara d'especialitzats, on la selecció del producte "és acurada". A més, si les joguines són sostenibles també ho és tot el discurs que les envolta. Segons Tió, això fa que la sostenibilitat es trobi cada cop més en els embalatges en una tendència en auge, en la qual, amb tot, encara queden assignatures pendents. "Eliminar el plàstic que embolcalla les capses dels jocs seria molt important. Hi ha empreses que ja ho fan", diu. Segons detalla, en aquests casos la capsa és de cartró i a dins el joc està ficat en una bossa de paper. La gerent de joguinesecològiques.cat destaca que si la joguina és de proximitat l'embalatge és més ecològic, mentre que si ve de lluny, per la humitat, han de posar-hi plàstic. Pel que fa a les seves qualitats, Tió assegura que, en principi, alternatives al plàstic com la fusta ecològica i el bambú són molt resistents, i de moment no hi ha hagut problemes, de manera que aquests materials no suposen cap limitació a l'hora de fabricar joguines per als més petits. Ara bé, també hi ha una diferència en el preu, ja que les joguines ecològiques són més cares. Però, sempre que es pugui, pagar aquesta diferència compensa.

Una de cada quatre joguines, amb químics

Un estudi de la revista Environment International ha constatat recentment que una de cada quatre joguines infantils podria contenir químics, i els seus autors recomanen evitar al màxim les joguines de plàstic i establir una bona ventilació diària a l'habitació dels nens. Segons els investigadors, de les 419 substàncies químiques trobades en aquestes joguines, 126 poden ser nocives per a la salut amb dosis d'exposició superiors a les reglamentàries. Segons assenyalen, aquestes substàncies s'haurien de prohibir i ser reemplaçades per alternatives més segures i sostenibles.

stats