Escola 12/05/2021

El CCCB fa Mart protagonista del seu programa educatiu

Programa d'educació vinculat a l'exposició 'Mart. El mirall vermell'

2 min
Taller de creació i animació de criatures imaginàries a Bioscopi_Interespècies

Aquesta primavera, el CCCB presenta un exhaustiu programa educatiu que orbita al voltant de l’exposició dedicada al nostre planeta veí, Mart. El mirall vermell. La proposta arranca amb un viatge col·lectiu a Mart protagonitzat per joves migrats, extutelats i tutelats de la mà de pensadors, creadors i activistes com David Fernàndez, Miquel Missé o Míriam Hatibi. La reflexió sobre el futur prendrà la forma de cinc petites peces audiovisuals dirigides per la fotògrafa i artista Tanit Plana i que se sumaran al projecte de creació audiovisual Un vocabulari per al futur.

A banda d'aquesta primera proposta, han ideat també dues missions, la Curiosity i l’ALIA, per a alumnes de primària i secundària respectivament. Acompanyats de diversos científics de l’IEEC -com l’enginyer aeronàutic Miquel Sureda o els astrofísics Guillem Anglada-Escudé i Carme Jordi-, l’escriptora de ciència-ficció Inés Macpherson i l’artista visual Serafín Álvarez, els 210 joves que formaran part de la Missió ALIA escriuran al final del seu viatge un relat de ficció col·lectiu que es presentarà durant la Biennal Ciutat i Ciència al CCCB (del 8 al 13 de juny).

La tercera pota de la proposta educativa és el taller d’animació Bioscopi_Interespècies, que convida els alumnes a crear i animar les seves pròpies criatures marcianes. Funciona com un laboratori audiovisual que facilita les eines i els recursos per experimentar, mitjançant les possibilitats de l’animació i la intel·ligència artificial, sobre la creació de noves formes de vida.

I, finalment, al taller de creació de ficcions sonores Sons de Mart, la proposta és experimentar quins sorolls fa el rover Curiosity al desplaçar-se per la superfície marciana o l’agitació sonora d’una ciutat a l’espai.

Visita escolar a l'exposició sobre Mart al CCCB
Les propostes
  • Viatge a Mart. Fins el 20 de juny Deu joves migrats, extutelats i tutelats, i deu persones dels àmbits de la creació, l'activisme i el pensament són els tripulants del 'Viatge a mart', un projecte que els convida a pensar junts dos grans conceptes: el futur i el viatge. La reflexió sobre el futur es traduirà en la tria d'una paraula que prendrà la forma de cinc petites peces audiovisuals que se sumaran al projecte de creació audiovisual 'Un vocabulari per al futur'.
  • Missió Curiosity. Fins el 15 de juny En aquest projecte els alumnes tenen la possibilitat de plantejar les seves preguntes sobre el planeta vermell i l’exploració espacial a expertes catalanes tant de l’àmbit científic com de les ciències socials i l’art. Una missió amb destinació Mart tripulada pels aeronautes d’educació primària que visiten l’exposició 'Mart. El mirall vermell'. El recorregut els porta des de les primeres civilitzacions, i el seu impuls primigeni per observar el cel nocturn i buscar respostes a través de la màgia i els mites, fins a les propostes científiques contemporànies més capdavanteres.
  • Missió ALIA. Fins el 22 de juny Missió ALIA és un projecte educatiu que relaciona la divulgació científica amb la creació literària i artística. Sis grups de joves que estudien a instituts d’educació secundària de Barcelona se submergiran en alguns dels programes de recerca més destacats de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). Acompanyats dels científics que els lideren, d’una escriptora de ciència-ficció i d’un artista, escriuran les seves pròpies «cròniques marcianes», que formaran part de la programació del CCCB. Arran de les descobertes científiques sobre l’univers i de l’exploració de Mart, el projecte abordarà les contradiccions, les cruïlles i les paradoxes que planteja la nostra manera d’habitar la Terra.
  • Bioscopi: Interespècies. Fins el 28 de novembre Una experiència que funciona com un laboratori audiovisual que facilita les eines i els recursos per experimentar, mitjançant les possibilitats de l'animació i la intel·ligència artificial, la creació de noves formes de vida. Una manera divertida i creativa d'assajar, a casa o a l'escola, altres formes de relacionar-nos amb la resta d'spècies vives.
  • Sons de Mart. 30 de maig i 5 de juny Un taller en família de creació de ficcions sonores. Si teniu ganes de participar en una activitat diferent i visitar l’exposició 'Mart. El Mirall Vermell', us proosen aquest taller de creació de ficcions sonores per imaginar com serien els sons del planeta Mart. En aquest taller, impartit pel Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Phonos, podreu jugar a crear sons nous a través d’ordinadors amb samplers, sintetitzadors, joguines i gravadores, entre d’altres aparells de reproducció de so.

Teniu més informació aquí.

stats