Escola 10/11/2016

El Temporada Alta acosta el teatre a les escoles

El festival acosta el teatre a les escoles amb 'La llavor del foc', una proposta escènica de Babou Cham i Carlota Subirós, sobre l'origen del món i el diàleg entre cultures

A.f.
3 min
Temporada Alta acosta el teatre a les escoles

Al llarg d'aquesta 25a edició del Temporada Alta, el Festival impulsa un projecte per apropar el teatre a les escoles amb el convenciment que la cultura és una forma d'integració i que és imprescindible la introducció de l'art en el món de l'educació. Un dels components principals de la proposta és l'espectacle 'La llavor del foc', escrit per Babou Cham i Carlota Subirós, que són, respectivament, l'intèrpret i la directora del muntatge. Al llarg del Festival, l'obra, plena de poesia, música i imaginació, s'ha representat a unes 70 classes de 4t de primària d'escoles de Girona i Salt. L'espectacle s'oferirà també a les escoles d'arreu de Catalunya.

Com va aparèixer la vida a la Terra? D'on neix un arbre? I un ou? L'únic protagonista de 'La llavor del foc' és el Viatger, un enigmàtic personatge que visita les classes dels nens i nenes de les escoles per explicar-los una pila d'històries sobre l'origen del món. Històries que recullen mites de cultures tan aparentment allunyades entre si com les de l'Àfrica central, l'Índia o Grècia. Un espectacle coproduït pel Temporada Alta que convida infants i adults a gaudir del diàleg entre cultures i a donar resposta a les grans preguntes de la història de la humanitat. Vuit o nou històries mostren diferents maneres d'encarar un mateix tema des d'una perspectiva que vol situar-se al marge de tot raonament científic, sobre l'origen de l'univers i el de les espècies que poblen el nostre planeta.

La primera versió de 'La llavor del foc' va veure la llum el 2010 a l'Auditori del Macba, en el marc del Món Llibre, la festa de la literatura per a nens i nenes que organitza anualment l'Institut de Cultura de Barcelona. El projecte inicial va anar creixent i ampliant-se amb la col·laboració de Laia Torrent i Roger Aixut, de la formació musical Cabosanroque. Durant el 2011 es van fer diferents funcions per a escoles de primària, i ara es reprèn amb més força en el marc del festival.

EL COMPROMÍS SOCIAL DEL TEMPORADA ALTA

El Temporada Alta, que arriba als 25 anys després d'una llarga trajectòria promocionant la cultura i les arts escèniques al país, busca ser un Festival de tothom i per a tothom. La cultura és un element fonamental en les societats i és el que té més capacitat de generar processos socials. El consum de cultura, la participació en esdeveniments culturals i la creació s'han convertit en indicadors de nivell de vida, tenint en compte que la cultura és un element relacional, democratitzador i integrador.

A banda d'aquesta proposta específica per a les escoles, el compromís social del Temporada Alta es vehicula a través de dues iniciatives concretes, Apropa Cultura i ConArte. En els dos casos s'ha prioritzat que estiguin arrelats al territori, que siguin públics i que tinguin una trajectòria constant, quantificable i avalada per professionals del sector. Només l'any passat més de 500 estudiants i joves es van beneficiar dels programes, i el festival va acabar relacionant-se amb una trentena d'entitats gironines amb diverses iniciatives.

El Temporada Alta, amb els col·lectius en risc d'exclusió social

El festival col·labora amb els centres socials gironins que treballen amb persones en risc d'exclusió social per facilitar-los l'assistència als espectacles a través del projecte Apropa Cultura. A partir d'un preu social de 3 euros, s'ofereix una plataforma col·laborativa que promou la inclusió i la transformació social a través de la cultura. El Centre Joan Suñer, el Centre Psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat, els Serveis Socials Pont Major, el Consorci Sant Gregori, el Centre de Rehabilitació Psicosocial del Gironès - Pla de l'Estany, l'Espai Jove, la Fundació Montilivi, el Centre Obert d'Adolescents Sant Narcís, la Residència Mifas i el Consorci Sant Gregori són alguns dels centres beneficiaris.

La cultura a les escoles, nova assignatura del Temporada Alta

Coincidint amb el 25è aniversari, el Temporada Alta consolida l'apartat social del Festival posant èmfasi en el món de l'educació. Treballar amb les escoles és la manera de fer accessible la cultura a tothom, des de la base, intentant contrarestar el paper residual que les arts encara tenen en l'ensenyament reglat de casa nostra.

A més de 'La llavor del foc', el Temporada Alta col·labora, a través del programa ConaArte, amb la càtedra Unesco de les Polítiques Culturals i Cooperació de la UDG amb l'objectiu de trencar barreres entre l'educació reglada i la creació artística. L'objectiu de ConArte és implantar a la demarcació de Girona les arts escèniques als currículums educatius, i el Temporada Alta hi col·labora per diverses vies: visites d'actors en escoles i instituts, xerrades, representacions teatrals, assistència a espectacles...

stats