Embaràs24/03/2021

El part a casa és segur

El primer estudi publicat amb dades de Catalunya conclou que el part a casa atès per llevadores és segur

La revista científica d'alt factor d'impacte Midwifery ha publicat en el seu últim número el primer estudi fet a Espanya sobre el part planificat a casa atès per llevadores:Planned homebirth in Catalonia (Spain): A descriptive study. L'estudi conclou que el part planificat a casa en embarassos de baix risc i atès per aquestes professionals “mostra un alt grau de seguretat” i assenyala que l'atenció de les llevadores en aquesta mena de parts “està basada en l'evidència científica”.

L'estudi, que proporciona una descripció detallada dels resultats de 750 parts domiciliaris a Catalunya entre el 2016 i el 2018, mostra que el 92,7% del total de dones van tenir parts espontanis sense complicacions, no intrumentalitzats. Aquest percentatge abasta tots els casos estudiats, inclòs el 14% de les dones que es van acabar traslladant a l'hospital, en la seva majoria a causa de part prolongat en dones primípares. El percentatge de parts que es va desenvolupar sense complicacions (92,7%) és més alt que el reportat en els parts hospitalaris en la mateixa comunitat durant el 2018 (62,1%), i més encara considerant que la dada dels hospitals considera com a part espontani els naixements assistits per espàtula.

Cargando
No hay anuncios

El 3,3% dels parts iniciats a casa van desembocar en parts instrumentalitzats que van necessitar l'ús d'elements externs per treure el bebè del canal del part (enfront del 10,2% dels hospitalaris). La taxa de cesàries en els parts domiciliaris va ser del 4%, inferior al 27,1% de la registrada en hospitals durant el mateix període de l'estudi. Els incidents adversos més freqüents registrats en els parts a casa són la distòcia d'espatlles (4,5%) i l'hemorràgia postpart (1,1%), que es van solucionar sense seqüeles. La mortalitat perinatal entre les dones que van planificar el part a casa va ser d’1,3 per 1.000 nascuts vius, inferior a la registrada als hospitals (4,91 per 1.000 nascuts vius).

Cargando
No hay anuncios

Els resultats de l'estudi equiparen la seguretat de la pràctica clínica de les llevadores independents que assisteixen parts a domicili a Catalunya amb la d'altres països on el part a casa està inclòs en la cartera de serveis públics de salut.

Catalunya lidera els parts domiciliaris

A Espanya, els registres oficials mostren que el 0,63% dels naixements tenen lloc al domicili, però aquestes dades no desglossen els parts domiciliaris planificats dels no planificats. A Catalunya, la regió amb més nombre de parts domiciliaris, les dades recollides per l’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPACC) mostren que la majoria dels parts a casa van ser planificats. A la comunitat catalana hi ha 60 llevadores treballant en parts domiciliaris de manera independent o en equip, que recopilen els seus resultats en una base de dades compartida.

Cargando
No hay anuncios

Els autors de l'estudi són Lucía Alcaraz, coordinadora del Centre de Naixements de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona, Barcelona; Ramon Escuriet, coordinador del programa d'Atenció al Part Normal de la conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya; Imma Sàrries, llevadora independent, i Gemma Robleda, investigadora col·laboradora del Centre Cochrane Iberoamericà i cap d'estudis de l'Escola Superior d'Infermeria de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).