Embaràs 24/03/2021

El part a casa és segur

El primer estudi publicat amb dades de Catalunya conclou que el part a casa atès per llevadores és segur

2 min
El part a casa passa l’examen

La revista científica d'alt factor d'impacte Midwifery ha publicat en el seu últim número el primer estudi fet a Espanya sobre el part planificat a casa atès per llevadores: Planned homebirth in Catalonia (Spain): A descriptive study. L'estudi conclou que el part planificat a casa en embarassos de baix risc i atès per aquestes professionals “mostra un alt grau de seguretat” i assenyala que l'atenció de les llevadores en aquesta mena de parts “està basada en l'evidència científica”.

L'estudi, que proporciona una descripció detallada dels resultats de 750 parts domiciliaris a Catalunya entre el 2016 i el 2018, mostra que el 92,7% del total de dones van tenir parts espontanis sense complicacions, no intrumentalitzats. Aquest percentatge abasta tots els casos estudiats, inclòs el 14% de les dones que es van acabar traslladant a l'hospital, en la seva majoria a causa de part prolongat en dones primípares. El percentatge de parts que es va desenvolupar sense complicacions (92,7%) és més alt que el reportat en els parts hospitalaris en la mateixa comunitat durant el 2018 (62,1%), i més encara considerant que la dada dels hospitals considera com a part espontani els naixements assistits per espàtula.

El 3,3% dels parts iniciats a casa van desembocar en parts instrumentalitzats que van necessitar l'ús d'elements externs per treure el bebè del canal del part (enfront del 10,2% dels hospitalaris). La taxa de cesàries en els parts domiciliaris va ser del 4%, inferior al 27,1% de la registrada en hospitals durant el mateix període de l'estudi. Els incidents adversos més freqüents registrats en els parts a casa són la distòcia d'espatlles (4,5%) i l'hemorràgia postpart (1,1%), que es van solucionar sense seqüeles. La mortalitat perinatal entre les dones que van planificar el part a casa va ser d’1,3 per 1.000 nascuts vius, inferior a la registrada als hospitals (4,91 per 1.000 nascuts vius).

Els resultats de l'estudi equiparen la seguretat de la pràctica clínica de les llevadores independents que assisteixen parts a domicili a Catalunya amb la d'altres països on el part a casa està inclòs en la cartera de serveis públics de salut.

Catalunya lidera els parts domiciliaris

A Espanya, els registres oficials mostren que el 0,63% dels naixements tenen lloc al domicili, però aquestes dades no desglossen els parts domiciliaris planificats dels no planificats. A Catalunya, la regió amb més nombre de parts domiciliaris, les dades recollides per l’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPACC) mostren que la majoria dels parts a casa van ser planificats. A la comunitat catalana hi ha 60 llevadores treballant en parts domiciliaris de manera independent o en equip, que recopilen els seus resultats en una base de dades compartida.

Els autors de l'estudi són Lucía Alcaraz, coordinadora del Centre de Naixements de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona, Barcelona; Ramon Escuriet, coordinador del programa d'Atenció al Part Normal de la conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya; Imma Sàrries, llevadora independent, i Gemma Robleda, investigadora col·laboradora del Centre Cochrane Iberoamericà i cap d'estudis de l'Escola Superior d'Infermeria de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

stats