Salut
Embaràs 21/09/2024

Per què em fa mal la cicatriu de la cesària?

Entre sis i vuit setmanes després d'una cesària és comú experimentar dolor, molèsties i picor al voltant del lloc de la incisió

Melinda Wenner Moyer / The New York Times
3 min
Operació per fer una cessària

Si t'han practicat una cesària, és possible que esperessis que la ferida estigués curada i fos relativament indolora al cap d'uns mesos, però es calcula que entre el 7% i el 18% de les dones desenvolupen dolor crònic en la cicatriu després d'una cesària, i símptomes com entumiment, picor i olor també poden ser freqüents, de vegades durant mesos o inclús anys després de la intervenció.

Al voltant del 30% dels parts –a Catalunya, un 28,1%, segons dades de l'informe perinatal 2021– es produeixen per cesària, recorda Katie Kelly, fisioterapeuta especialitzada en sòl pèlvic de New Brunswick, Canadà. "Per tant, són moltes dones que podrien tenir problemes", afegeix. Aquestes són les causes dels símptomes relacionats amb les cicatrius i les mesures que podem prendre-hi.

Què passa poc després de l'operació?

Entre sis i vuit setmanes després d'una cesària és comú experimentar dolor, molèsties i picor al voltant del lloc de la incisió, segons Ashley Rawlins, fisioterapeuta especialitzada en salut pèlvica i obstetrícia. Rawlins diu que és una manera que té el cos d'advertir-nos que anem amb compte quan ens movem per no interrompre el procés de cicatrització.

Aquesta fisioterapeuta explica que la picor també pot aparèixer perquè el cos produeix unes substàncies químiques anomenades histamines, que augmenten el flux sanguini cap a la ferida i faciliten la cicatrització. Algunes persones també poden tenir reaccions al·lèrgiques als desinfectants o adhesius utilitzats durant la intervenció quirúrgica, segons Angela Lamb, dermatòloga del Mount Sinai Dermatology de Nova York, que recomana consultar al metge si la picor és intensa o si la pell envermelleix. Segons Lamb, si la incisió fa mala olor durant les primeres sis o vuit setmanes posteriors a la intervenció, és possible que es tracti d'una infecció i també recomana consultar el metge. Per reduir les probabilitats d'infecció es recomana mantenir neta i seca la zona al voltant de la incisió.

Quins són els símptomes a llarg termini?

Fins i tot després de les primeres sis o vuit setmanes, alguns símptomes poden persistir. "Un cop que la ferida ha cicatritzat, crec que algunes persones se sorprenen molt en veure que continuen tenint dolor", sosté Kelly. A vegades, el teixit de la cicatriu està tan tens que tiba la pell o el múscul circumdant, i això provoca molèsties, explica Kelly, quan es fan certs moviments. Si això passa, un fisioterapeuta pot ajudar a relaxar i estirar el teixit. També es pot provar de fer massatges a la cicatriu pressionant-la suaument o fent moviments circulars. La roba interior o la pressió de la costura del pantaló també pot ser "una font de dolor i picor", diu Rawlins, que recomana utilitzar teixits més suaus, roba interior sense costures o peces de roba de cintura alta que no entrin en contacte directe amb la pell.

La gent tendeix a inclinar-se cap endavant durant la recuperació de la cesària perquè no els tibi la incisió, però amb el temps això pot causar tensió i dolor en els músculs al voltant dels flexors dels malucs, l'estómac i inclús el pit. Un cop cicatritzada la incisió, Rawlins recomana seure en una postura més recta i fer estiraments suaus d'abdomen i cuixes, com ara la postura del gat-vaca de ioga. Segons Rawlins, alguns nervis poden haver quedat seccionats durant l'operació, i això provoca primer entumiment i després dolors i molèsties quan els nervis comencen a regenerar-se.

Poden infectar-se?

Les cicatrius també poden seguir creixent més enllà del lloc de la incisió original i convertir-se en cicatrius queloides, que són gruixudes i elevades. També poden causar dolor i picor, segons Lamb, i poden tractar-se amb injeccions d'esteroides o amb cremes o cintes de silicona.

També hi pot haver infeccions, inclús mesos o anys després que la cicatriu s'hagi curat. Una infecció comuna és la intertrigo, que és una inflamació de la pell que es produeix per la fricció dels plecs de la pell i per l'acumulació d'humitat en el plec al voltant de la cicatriu, cosa que permet la proliferació de microbis. "Pot produir picor, dolor i mala olor", diu Kelly. S'acostuma a tractar amb antifúngics o antibiòtics tòpics o orals. Els experts recomanen consultar al metge si la recuperació de la cesària és difícil. "Les dones poden sentir-se indecises a l'hora de buscar ajuda, però no ho han de patir en silenci", conclou Rawlins.

Copyright The New York Times

The New York Times
stats