Embaràs 31/10/2020

El poder de la llet materna

És un aliment únic i dinàmic que s’adapta perfectament a les necessitats de l’infant en cada moment

Alicia Burillo Santamaría
3 min
L'OMS recomana la lactància materna exclusiva durant els sis primers mesos

La llet materna és una substància biològica viva molt més complexa que la suma dels seus components nutricionals. No només conté macronutrients i micronutrients, sinó també cèl·lules vives, factors de creixement i substàncies immunoprotectores que promouen el desenvolupament òptim del bebè i el protegeixen del desenvolupament de múltiples malalties.

L’OMS i l’Associació Espanyola de Pediatria, entre altres societats científiques, assenyalen la superioritat de llet materna respecte de qualsevol altre succedani com a aliment durant el primer any de vida i recomanen la lactància materna exclusiva durant els sis primers mesos. Després d’aquesta edat, s’ha d’anar introduint l’alimentació complementària mentre es continua amb llet materna fins als dos anys o fins que el nadó i la mare ho desitgin, sense límit d’edat.

La llet humana és un aliment únic i dinàmic que s’adapta perfectament a les necessitats de l’infant en cada moment. Durant els primers dies de vida la mare produeix el calostre, un líquid de color groguenc que conté gran quantitat de proteïnes, vitamines i immunoglobulines (defenses) que passen a la sang a través de l’intestí del nounat i en satisfan totes les necessitats nutritives.

Aproximadament entre el segon i quart dia després del part la llet esdevé progressivament més blanca i espessa. Aquest suport també varia la seva composició al llarg de la presa: al principi és més aigualida amb el propòsit de calmar la set del nadó i lubricar el tub digestiu. La quantitat de greix va augmentant a mesura que surt la llet i es concentra a la fi de la presa.

Així mateix, els seus components també canvien al llarg del dia, de manera que la llet materna durant la nit és més rica en substàncies que ajuden al descans i el son del nadó, com ara el triptòfan.

El màxim benefici s’obté en recomanar la lactància a demanda: oferir el pit tantes vegades com sigui necessari i durant el temps que el nadó ho requereixi, permetent que sigui ell mateix qui, mitjançant la succió, reguli la producció de llet de la seva mare.

Beneficis per al nadó

Existeixen nombrosos estudis científics que avalen la importància de la llet humana per al lactant, ja que li ofereix el desenvolupament psicofísic més adequat i la millor protecció davant problemes de salut. A continuació en repassam els deu avantatges principals:

  • Es un factor protector davant de la síndrome de mort sobtada del lactant (SMSL). La SMSL es defineix com la mort sobtada i inesperada d’un nin menor d’un any aparentment sa i els nins alletats tenen menys risc de patir-la.
  • És més digestiva que les fórmules artificials. A més, protegeix enfront de les intoleràncies alimentàries (principalment la llet de vaca), el còlic de lactant, el restrenyiment i el reflux gastroesofàgic.
  • Redueix el risc d’infeccions. Gràcies al seu contingut en substàncies que estimulen el sistema immune, els nadons alletats pateixen menys gastroenteritis, infeccions respiratòries (fins a un 60% menys), infeccions d’orina, otitis mitjana agudes, sèpsia i meningitis. I en cas de presentar alguna d’aquestes malalties la seva durada és més curta i necessiten hospitalització amb menys freqüència
  • Protegeix d’alguns càncers en la infància (com la leucèmia i limfomes).
  • Prevé les malalties al·lèrgiques com asma o dermatitis atòpica.
  • Estimula el desenvolupament cognitiu i augmenta el coeficient intel·lectual.
  • És una inversió en salut per a tota la vida perquè fins i tot en l’adolescència i l’adultesa el nin que ha estat alletat té menys risc de patir malalties cròniques com obesitat, la celiaquia i altres malalties del sistema immune.
  • Alleuja el dolor i l’ansietat. Donar el pit és una de les millors eines de què disposa una mare (i tota la família) per calmar un nadó, i per què no fer-la servir sempre que sigui necessari? És pur instint posar un nadó que plora o pateix al pit de la seva mare, és el més natural, el que es té sempre a mà. És el que sol resultar més efectiu i no té cap efecte advers. Per això es recomana que la mare recorri al pit per alleujar el dolor del nadó, per exemple, durant una vacunació, o sempre que ella ho consideri oportú.
  • Està sempre llesta i en les millors condicions. La llet materna està sempre preparada i a la temperatura adequada, i presenta en tot moment perfectes condicions higièniques.
  • Alletar és molt més que alimentar. El contacte estret amb la mare, la seva olor i calor, el so familiar que suposen per al nadó la veu i els batecs del cor de la seva mare... Tots aquests detalls afavoreixen que s’estableixi un vincle afectiu entre els dos que es relaciona directament amb la intel·ligència cognitiva i emocional. Donar de mamar transmet al nadó seguretat afectiva i això repercuteix en la seva autoestima i en la seva empatia cap a les necessitats de les altres persones en el futur.

Alicia Burillo Santamaría és metgessa de família de l’Institut Balear de Pediatria

stats