01/08/2015

Té gana o té son? Encara no saps per què plora?

3 min
Té gana o té son?
 Encara no saps per què plora?

Com llegíem a les pàgines anteriors, a poc a poc els pares van descobrint què necessita el seu fill o filla quan arrenca a plorar. Però no sempre és fàcil. El dia que va néixer el seu segon fill, al Lluís Meca li va canviar la vida. “Plorava molt i no sabia si era perquè tenia gana, son, si li feia mal alguna cosa... Em vaig obsessionar a voler-ne identificar els motius”, explica aquest economista de Barcelona, que fa prop de vint anys es va traslladar a Menorca amb la seva dona, buscant tranquil·litat. “Un dia vaig veure per la televisió l’anunci d’un dispositiu que detectava el plor del nadó i identificava els motius de les seves llàgrimes, i no vaig dubtar a comprar-lo. Però no funcionava bé”, recorda l’emprenedor, remuntant-se a l’any 2002.

Frustrat amb el resultat de la seva compra, Meca va decidir que ell mateix desenvoluparia un dispositiu capaç d’identificar les raons del plor d’un nadó, i juntament amb el seu amic enginyer Pedro Barrera es van posar a treballar fins que van treure el primer prototip del Cry Translator, el primer traductor del plor dels nadons.

“Ens vam posar a gravar els plors de desenes de nadons, vam parlar amb mares i pares, amb experts de la universitat, amb psicòlegs, amb pediatres....”, explica Meca en una terrassa de s’Algar, el petit municipi menorquí que el juny passat va albergar la primera edició de Menorca Millennials, un programa que va reunir una vintena d’emprenedors tecnològics de tot el món amb inversors i business angels de primer nivell.

En tres segons

El Cry Translator, que ja es pot comprar online a la web de Biloop Emotions (l’empresa creada per Meca i el seu soci per comercialitzar el producte), és un petit aparell amb tecnologia de reconeixement d’àudio que detecta el plor de l’infant i identifica en tres segons una de les cinc possibles raons de les seves llàgrimes: fam o set, malestar físic, son, estrès o avorriment (falta de companyia).

El producte ve acompanyat d’una apli mòbil -disponible per a iPhone i Android- que alerta l’usuari sobre els motius del plor i dóna consells sobre com es pot calmar el nadó en cada circumstància concreta. “El producte no substitueix la intuïció d’una mare o un pare, però és molt útil per als cuidadors o per qualsevol altra persona que no hi entengui gaire de nadons”, explica Meca mentre ensenya el dispositiu. A més a més, el Cry Translator també té programats cinc sons diferents per calmar el nadó: les onades del mar, el batec del cor de la mare i tres cançons de bressol.

Els creadors del Cry Translator van presentar el seu producte a l’última fira del nadó de Colònia, la més important del sector, on van despertar un gran interès. “Sorprenentment, hem rebut força comandes del Pròxim Orient”, comenta Meca, orgullós d’afirmar que el dispositiu s’ha desenvolupat i muntat al 100% a Menorca. “Fer-ho tot a Menorca a vegades significa fer-ho tot per Skype”, admet rient.

Nous reptes

En total, els creadors del Cry Translator han invertit 600.000 euros en el disseny i la fabricació del producte, i ara busquen una inversió de mig milió d’euros per poder integrar un monitor en el dispositiu. D’altra banda, aprofitant la seva experiència en les tecnologies de reconeixement d’àudio, han decidit innovar també en el món dels adults i llançar el primer detector d’emocions. És a dir, un aparell que identifica l’estat d’ànim de les persones a partir del to de la seva veu. “El detector determina cinc estats: desinterès, estrès, malestar, cansament o gana”, explica l’emprenedor, convençut que el producte té un gran potencial, ja que, per exemple, pot ser útil per detectar la motivació d’un empleat o el nivell de satisfacció d’un client. “Estem passant de la cultura dels diners a la del benestar. Les màquines seran cada cop més humanes, hi haurem de conviure”.

stats