Una família nombrosa

Marina Sancho

Una crisi, un compromís

Aquest matí ha estat un matí de crisi a casa: a dos quarts de nou hem de sortir els meus tres fills (de dos, quatre i sis anys) i jo de casa vestits i esmorzats, llestos per anar a l'escola. El temps se'ns tira a sobre, els llençols no es desenganxen, no troben la roba per posar-se, ... Tenim molts pocs minuts per treure'ns la mandra de sobre, vestir-nos i esmorzar. A mi m'agafa l'atac de pànic i començo a pressionar-los perquè corrin i enlloc d'espavilar s'encanten més, ploren o es barallen entre ells. A mi fins i tot em tremolen les mans davant la responsabilitat d'haver-los de tenir tots tres a punt i aconseguir sortir de casa presentable per afrontar la jornada de treball. El caos s'apodera de nosaltres i arribem a l'escola rabiant, plorant, nerviosos i incapaços de gestionar les nostres emocions.

Arribo a l'escola amb unes ganes de plorar que no puc suportar. Em poso un zero com a mare. Estic decebuda. Desbordada. Descentrada. Tanmateix m'esperen els alumnes de p5 per bombardejar-me amb les seves necessitats, demandes i conflictes. Respiro fort. Em prometo que traçaré un pla perquè això no es torni a repetir i m'entrego a aquests nens i nenes que desitgen compartir el seu món amb mi.

Ara és el moment de seure i replantejar la situació. Tinc clar que no m'ha agradat gens el meu comportament d'aquest matí i que no vull que es torni a repetir. Per això tanco els ulls, em connecto amb la meva saviesa interna i esdevinc la heroïna capaç d'abandonar una conducta nociva per adoptar-ne una de productiva. Sóc jo la única capaç de portar les regnes de la meva existència, per això em comprometo a transformar quant m'ha dut fins aquí en una realitat que respongui més a les meves expectatives.

Aquest compromís es resumeix en 10accions del dia a dia que em determino en transformar per obtenir el resultat desitjat. És la meva promesa, el meu canvi particular cap al món on desitjo viure:

 • Cridar els nens------Tenir paciència
 • Desesperar-me-----Controlar les meves reaccions
 • Torturar-me----Gaudir fins i tot d'aquests moments en família
 • Posar-los pressa---Ajudar-los
 • Renyar-los----il·lusionar-los amb la idea de com de bé aniran les coses si segueixen els passos adequats
 • Castigar-los----Comprendre i empatitzar amb la seva situació
 • Posar-me nerviosa----connectar amb la meva serenitat i confiança, tranquil·litzar-me
 • Queixar-me----comunicar, expressar, parlar, dir el que vull
 • Forçar a fer les coses, lluitant en contra de la seva voluntat----arribar a fer les coses a favor de la seva naturalesa
 • Ofuscar-me----Somriure, gaudir, ser feliç, participant del paradís que és compartir la meva vida amb els nostres fills.
 •