Criatures 05/01/2011

Ets única

3 min

He descobert unes nines especials, molt especials... Úniques.

Demà és el gran dia. Demà estic segura que moltes de les vostres criatures rebran dels Reis Mags d'Orient moltes joguines, potser tambéuna nina, segurament de les que fan de tot. En els catàlegs de joguines de nines n'hi ha mil de diferents però en el fons totes són iguals, la tirania del plàstic ho envaeix tot. A vegades veus nines de roba però el que està clar és que no són úniques. Tot i ser de drap o pelfa n'hi ha centenars d'iguals. Cosides amb el mateix patró, amb els mateixos ulls, ambel mateix somriure. Tampoc són úniques.

Les nostres criatures són la "generació-interactiva" pel que fa a les joguines i l'aprenentatge, pràcticament totes les joguines que les criatures demanen als Reis tenen aquesta característica, interactivitat. Totes permeten establir d'una manera ho altre un "diàleg" amb la criatura, una manera de jugar que anima a la criatura a seguir les demandes de la joguina. S'afirma que aquestes joguines són la millor manera d'aprendre i d'ensenyar.

I em pregunto des de la més absoluta ignorància; això és així? I nosaltres mares i pares que el més interactiu que teníem era una nina que deia "mama"no vam aprendre a jugar? No dubto que les nines ( i parlo només de nines per què és la joguina que m'interessa) interactives puguin resultar aparentment molt divertides i entretingudes. Però sembla que no hi ha res més. Heu vist mai jugar a una criatura amb la capsa de la joguina caríssima que li acaben de regalar? Una simple capsa de cartró és un univers nou i meravellós que permet crear, imaginar, construir, fer....

Les nines són joguines destinades a les criatures per poder recrear i imitar els comportaments maternals. Les nines modernes fan de tot: mengen i beuen, fan caques i pipis, babes, dormen, parlen i fins i tot mamen! Però tristament totes són iguals. Només cal veure els estants de les jogueteries. Cap d'elles és especial, única i irrepetible.

Fa uns mesos una anunci em va cridar l'atenció. La sinopsis de l'anunci: Una noia treballa en una fabrica de joguines i"roba" una nina de la cadena de muntatge, la porta cap a casa i la tuneja, cera una nina única i diferent farcida de petits detalls de dones de veritat. Torna l'endemàtorna ala feina i la recol·loca discretamenta la cadena de muntatge. Finalment podem veure com aquesta nina única arriba a les mans d'una nena que sap apreciar la diferencia.

M'han tingut que ajudar a recordar la marca de pernil (gràcies Elena i Virgínia) i evidentment no vull parlar de pernil dolç, vull parlar de l'essència del anunci, del fet de tenir una nina única que no és de plàstic i que no fa res. Bé, tampoc és veritat que no faci res.

Adriana Guerra fa nines. I això és molt fàcil i ràpid de dir però quan les veus t'adones del treball d'artesania que hi ha en cada nina. I aquestes nines, tot i no ser interactives també serveixen per aprendre, crear, imaginar, gaudir... En definitiva són per jugar i aprendre sobre la vida. Nines d'abans que ens ensenyen coses de sempre.

Les nines MamAmor Dolls transmeten valors, trameten amor. Mostren com naixem, com s'alleta, com es portar els bebès en fulard... En definitiva conductes d'amor, afecte, deconeixement i respecte a les necessitats de la mare i del nadó.

Encara que ho vulguem negar les dones tenim un do meravellós, la possibilita de donar vida, parir i alletar. Són vivències que estan unides a la nostra essència femenina i que les criatures poden començar a aprendre des de petites.

Cada nina de les que fa Adrianaés irrepetible, única iés tan interactiva com les de piles que fan mil coses. Retornem a la senzillesa i als orígens que falta que ens fa.

Espero que els Reis us portin tot el que els heu demanat... Gaudiu molt de la nit d'avui i del dia de demà! Per què les nostres criatures també són úniques.

stats