Criatures 14/05/2010

Una teta per a cada germà

3 min

A vegades quan la lactància materna es fa prolongada la mare es pot quedar embarassada de nou, tot i estar alletant.

El tàndem (alletar dos germans d'edats diferents) és una situació cada vegada méshabitual, ja que cada vegada hi ha més mares que alleten i que fan lactàncies prolongades, el que dóna molts números a viure un tàndem en primera persona.

I la gestació mentre alletes és el primer esglaó que cal pujar.

El tàndem no és un perill per cap dels tres implicats durant la gestació: mare, fill, fetus. La lactància durant l’embaràs està molt malt vista i carrega amb un munt de mites que seria bo anar fent fosfatina! Aquests llistat és simbòlic, el llistat complert seria tan llarg que no tindria espai en una entrada:

  • Si alletes es produeixen contraccions que et poden fer avortar
  • Si alletes li prens nutrients al fetus
  • La llet es dolenta pel germà gran
  • És massadespesa energètica per la mare
  • No tindràs calostre pel petit
  • Si la criatura que esperes és un nens pot ser homosexual (dit per diversos gines)

Potser en sabeu més i tot! Res, tot aixòsón MENTIDES! Es tracta d’informació errònia, passada pel sedàs del mite i refregida al gust amb una mica de dramatisme i un toc de tragèdia grega.

A veure si podem deixar quatre coses clares:

Tema contraccions, si l'embaràs va bé. Si no hi cap mena d’indicació per part del ginecòleg (prohibir les relacions sexuals), l’estimulació del mugró i l’arèola no produeix contraccions,ja que les fibres de l'úter que registren els polsos d’oxitocina estan fora de joc fins dies abans de parir. Les contraccions que es poden notar en el segon (tercer o quart...) embaràs estan produïdes perquè l’úter està més distès i sap millor què ha de fer, per tant es comença a notar abans. No hi ha cap mena d’estudi queconfirmi que la lactància durant l’embaràs esta lligada amb l' avortament. Malauradament si les coses han d’anar malament hi aniran amb lactància o sense.

El germà gran pren llet fins que la producció de la mare disminueix fins quasi desaparèixer en algún moment del segon trimestre. Al cap d’unes setmanes la glàndula comença a produir de noucalostre. El calostre, tot i que li donem un nom diferent és llet. Per tant la criatura, el fill gran,segueix prenent llet, és cert que és una mica diferent,en especialpel que fa a la composició, però segueix alimentant i proporciona una ració extra de defenses al germà gran. Quan la criatura neix hi ha calostre pels dos i no cal patir per deixar al petit sense la seva ració d’or groc.

Per la salut de la mare no suposo cap desgavell. No es causa cap problema de salut a la mare si alleta durant l’embaràs, no perilla cap part del seu cos! No et xuclen res de res a part de la teta és clar! I no cal menjar per tres, que la despesa energètica és mínima.

El punt de l'homosexualitat és tan ridícul que no sé pas si val la pena comentar-lo. De totes maneres ho dic: no, alletar durant l’embaràs no aporta cap mena d’hormones extres al fetus que determinin la seva futura condició sexual, no. I detota manera, si fos així... què passaria?

Parlarem de coses que sí que passen.

Moltes dones saben que estan embarassades perquè de cop el pit els fa mal, els mugrons estan especialment sensibles i la succió pot ser extremadament desagradable. Això és el primer que es nota. Amb els germans grans poden passar dues coses, que es deslletin o segueixen tan pinxos amb la seva teta. Un 60% de criatures es deslleta durant l’embaràs per la falta de llet primer i pel gust salat del calostre després. Tot i així hi ha un 40% que continua sense immutar-se.

Aspectes tècnics: No cal assignar un pit a cada nen, hi ha calostre pels dos germans i posteriorment llet pels dos. Cada mare s’ho pot muntar com vol però en general és més pràctic que tots dos pits passin per la boca del dos nens, així podem regular millor la producció.

Tampoc cal tenir cap mena d’higiene especial, més que la dutxa diària, no cal rentar els pits després de mamar el gran. I cal tenir clar que el petit es posarà malalt més sovint que el seu germà amb la mateixa edat.

Punts positius també n'hi ha. El gran fa la feina bruta,i això és nota. S'han acabat les crisis, si el germà gran mama regula la producció a l'alça, per tant no hi ha mai desajustos a la baixa. I per tant el petit creix com un toixó. La teta compartida també és educativa, ajuda a saber compartir la mare, que sol ser un punt complicat de gestionar entre germans.

Per cert, gràcies a les mamis i les criatures que m’han deixat les fotos. Ja veieu, les papallones també fan teta!

stats