Criatures 06/11/2013

Tot tapat!

3 min

Fa pràcticament sis mesos que tinc el plaer d’acompanyar la Clara, el Carles i la Júlia en la seva lactància i dilluns quan la Clara va fer una obstrucció i vaig voler enviar-li informació per Whatsapp em vaig adonar que no tenia cap entrada sobre les obstruccions!!! Així que posem-hiremei!

-

Les obstruccions es manifesten com una inflamació localitzadai dolorosa en una zona concreta del pit. La mida pot ser molt variable, poden ser tan petites com un cigró o tenir la mida d’una pilota de ping pong.

Les causesper les qualspoden aparèixer sónmoltdiverses:

Per compressió: la mare dorm i esrecolza un parell d'hores durant una part concreta del pit on al cap d’una estona es produeix una inflamació i el conducte s’embussa. També a vegades mares que tornen a usar sostenidors amb aro mentre alleten pateixen obstruccions.

Per sobreproducció: en un estat de sobreproducció(inici de la lactància) o excés de producció(en un vaga de lactància) el drenatge de la glàndula pot ser insuficient i causar una retenció.

Per la dieta materna: sembla ser que una dieta especialment rica en àcids saturats sembla que pot causar obstruccions de repetició això si, no relacionades amb infecció que és el primer que cal descartar.

Per infecció: les obstruccions poden ser el primer símptoma d’unamastitis, ja quela llet retinguda pot ser un caldo de cultiu excel·lent pels bacteris de la llet. En el cas de les mares que pateixen obstruccions de repetició cal anar més lluny i analizar la llet per saber si les obstruccions són senyal de una mastits.

Per distingir-la d’una mastits és senzill, recordeu que les obstruccions no donen febre, com a màxim una mica de febrícula i la pell del pit no es veu vermella com en el cas de les mastits. Quan la tingeu determinada anem a posar-hiremei:

Sovint quanl'obstruccióes resol poden passar dues coses curioses. Una, que la llet que surti sigui més espesa o amb un color diferent. Una mena de iogurt groguenc. L’aigua de la lletesreaboserbeix dins el pit i la llet restant és més rica en lípids i greixos, és per aquesta raó que té una consistència diferent. Per cert, no hi ha problemaen quèla criatura la prengui. També a vegades pot aparèixer un punt blanc al mugró, la llet concentrada no aconsegueix sortir pel porus del mugró i s’acumula a la sortida.

La lecitina de soja és un additiu alimentari molt comú, i es troba de forma natural en molts altres aliments i no es coneixen contraindicacions per al seu ús per les mares lactants. La lecitina de soja es recomana per combatre les obstruccions no relacionades amb infecció.La dosi suggerida recomanada per obstrucciones recurrents és 3600-4800 mg de lecitina per dia, o 1 càpsula (1,200 mil·ligrams) 3-4 vegades per dia. Després d'una setmana o dos sense patir-ne, la mare pot reduir la dosi a una càpsula. Si no hiha obstrucció en les següents dues setmanes, es pot eliminar. La raó per laqual la lecitina pot ajudar a resoldre i prevenir l'obstrucció dels conductes no està clara però sembla que pot disminuir la viscosita de la llet ja que augmenta el percentatge d'àcids grassos poliinsaturats en la llet.

Un truc un pèl bèstia per resoldre-les però que funciona quan res ha funcionat és posar-se en la postura de la lloba, deixar que la criatura comenci a succionar i una vegada mama amb ganes i energia tirar-se enrera i trencar el buit, com si fos un tap de cava... No us negaré que indolor no és però acostuma a ser molt efectiu!

.

*Ahir va sortir per causalitat un text meu a la web Todo Maternidad, parlant del mateix tema.

stats